Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pomoc w rejestracji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rev
Witam jestem bardzo poczatkujacy w php i mysql. Mam do zrobienia rejestracje do strony

Cytat
<?php
$imie = $_POST['imie'];
$nazwisko = $_POST['nazwisko'];
$email = $_POST['email'];
$login = $_POST['login'];
$haslo = $_POST['haslo'];
mysql_connect('localhost', 'login', 'haslo');
mysql_select_db('nazwabazy');
$query = "INSERT INTO users (imie,nazwisko,email,login,haslo) VALUES ('$imie', '$nazwisko', '$email', '$login', '$haslo')";
$wynik = mysql_query($query);
{echo "rejestracja zakonczona";}
?>

mam juz kawalek zrobiony ale potrzebuje jeszcze dorobic do tego zeby sprawdzalo czy nie ma czasem juz takiego uzytkownika w bazie i czy pola nie sa puste. Prosze o pomoc. Z gory dzieki tongue.gif
BarryWhite
Oto fragment z mojego kodu może coś pomoże.

//1. CHECK IF USERNAME (EMAIL) EXISTS ALREADY
$query = "SELECT user_email FROM users WHERE user_email = '$_POST[user_email]'";
$result = mysql_query($query);
$num = mysql_num_rows($result);
if ($num >= 1)
{
$user_exists = "yes";
}
rev
aha i jeszcze cos jesli ktos juz daje swoja propozycje to prosilbym to polaczyc z tym moim ta kzeby dzialalo tongue.gif
Predator446
  1. <?php
  2. $imie = $_POST['imie'];
  3. $nazwisko = $_POST['nazwisko'];
  4. $email = $_POST['email'];
  5. $login = $_POST['login'];
  6. $haslo = $_POST['haslo'];
  7. mysql_connect('localhost', 'login', 'haslo');
  8. mysql_select_db('nazwabazy');
  9.  
  10. if($imie == '' || $nazwisko == '' || $email == '' || $login == '' || $haslo == '') {
  11. echo 'wypelnij pola';
  12. }
  13. else {
  14.  
  15. $query1 = "SELECT * FROM users WHERE login = '$login'"; //sprawdza czy nie ma juz takiego loginu w bazie
  16. $result1 = mysql_query($query1);
  17. $num = mysql_num_rows($result1);
  18. if ($num >= 1)
  19. {
  20. echo 'taka nazwa juz istnieje';
  21. }
  22. else {
  23. $query2 = "INSERT INTO users (imie,nazwisko,email,login,haslo) VALUES ('$imie', '$nazwisko', '$email', '$login', '$haslo')";
  24. $result2 = mysql_query($query2);
  25. echo "rejestracja zakonczona";
  26. }
  27.  
  28. }
  29. ?>
Cysiaczek
easyyyyy tiger. Ok - jesteś początkujący - rozumiem. Może jednak pokażesz jakiś kawałek kodu? Kolega wyżej podał Ci kawałek kodu, który odpowiada za sprawdzenie, czy istnieje już użytkownik w bazie danych (rozpoznaje to po e-mailu, który dla każdego użytkownika jest unikalny). Gdy użytkownik jest w bazie, to zmienna $user_exists przybiera wartość 'yes'. To, co dalej z tym zrobisz, to już zależy od Ciebie - możesz przekierować na stronę z błędem, wyświetlić ponowni formularz itp.
Najlepiej, jeśli obejrzysz sobie jak wygląda jakiś system autoryzacji (często są w kursach dla początkujących).

np.
http://www.webinside.pl/skrypty/9
http://www.megaskrypty.com/php_skrypty_logowanie_57.html

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.