Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Eclipse] Kodowanie
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Sokal
Cześć,

Znowu powracam do Eclipse, no i chyba już przy nim zostanę (zobaczymy tongue.gif )...
Tylko mam problem. Nie wiem jak zmienić kodowanie na UTF-8 bez BOM... Szukałem troche po necie i po forum ale nic nie znalazłem. Nawet jak chciałem na normalny UTF-8 zamienić to i tak mi zapisuje jako ANSI :/ Według instrukcji (chyba) z blogu menica.

Niby moge później po zapisanu przekonwertować to np. w Notepad ++ ale po co kombinować? O.o

Wie ktoś?
menic
bez BOM? A co to takiego ?
envp
Mówisz o samym eclipse? Bo ja mam eclipse + pdt + aptana i tylko w aptana nie działają mi krzaki...
sticker
Cytat(Sokal @ 27.05.2007, 12:04:26 ) *
Cześć,

Znowu powracam do Eclipse, no i chyba już przy nim zostanę (zobaczymy tongue.gif )...
Tylko mam problem. Nie wiem jak zmienić kodowanie na UTF-8 bez BOM... Szukałem troche po necie i po forum ale nic nie znalazłem. Nawet jak chciałem na normalny UTF-8 zamienić to i tak mi zapisuje jako ANSI :/ Według instrukcji (chyba) z blogu menica.

Niby moge później po zapisanu przekonwertować to np. w Notepad ++ ale po co kombinować? O.o

Wie ktoś?

też nie wiem co to BOM prosze o tłumaczenie akronimu smile.gif

a kodowanie w eclipse ustawia sie w kilku miejscach winksmiley.jpg
1) window->preferences->general->workspace i tam masz (ewentualnie jak tylko do projektu to properties na projekcie)
2) 1) window->preferences->general->content types i rozwin text php znajdz i zmien kodowanie
Sokal
@menic
BOM - Byte Order Mark - http://pl.wikipedia.org/wiki/Byte_Order_Mark

@up
Tak to na początku robiłem i lipa :/
menic
skoro tak robiles to musi dzialac. Stworz nowe workspace i zrob to na nowo powoli i dokladnie tongue.gif
phpion
Mam ten sam problem. Używam EasyEclipse for LAMP i pomimo ustawienia kodowania dla projektu na UTF-8, w meta charset również na UTF-8, każdy plik ma kodowanie UTF-8 to mam problemy z polskimi znakami na stronach :/
Przy okazji: już kiedyś o tym pisałem ale w sumie nie uzyskałem działającej pomocy. Prolem: jak ustawić numerowanie linii kodu dla każdego pliku? W opcjach mam zaznaczone 'Show line numbers' co nic nie daje bo numerów i tak nie ma. Dopiero klikniecia prawym kneflem mychy na otwartym dokumencie i wybranie 'Show line numbers' pokazuje numery. No ale takie ręczne włączanie numerowania linii troszkę jest wkurzające... :/
sticker
kurcze u mnie na utf wsio śmiga ładnie (może apache default charset.. ?
phpion
U mnie na localhoscie wszystko jest ok, dopiero po wysłaniu na serwer robią się krzaczki :|
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.