Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyróżnienie fragmentu strony po najechaniu na inny element
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
grudziu
Mam problem, który wynika prawdopodobnie głównie z mojej słabej znajomości JavaScript.
Potrzebuje najlepiej gotowy skrypt bądź przykład jak zrezlizować podświetlenie fragmentu tekstu po najechaniu na inny element; JS od zera ciężko będzie mi napisać, bo w zasadzie nigdy się od podstaw JS nie uczyłem, ale już niejednen skrypt udało mi się przerobić na własne potrzeby dlatego dla mnie osobiście najlepiej jakby się znalazł jakiś półgotowiec .

Robię internetowy analizator protokolu. Mam na przykład ramkę 29 BC 00 00 21 00.
Poniżej będzie analiza tej ramki, wszystko w php. Już mniej więcej mam opracowane, całość tak wygląda:

Linijka 1: 29 BC 00 00 21 00
Linijka 2: 29 - pole kontrolne,
Linijka 3: BC - funkcja zapisz
....

Ramka nr 2:
Linijka 9:29 BC 00 21 25 00
Linijka 10: 29 - pole kontrolne,
Linijka 11: BC - funkcja zapisz
...
...

Chciałbym aby po najechaniu na fragment ramki u góry w rezultacie podświetlał się element powiązany z tym fragmentem (ten poniżej), bądź powstawał jakiś border czy coś podobnego, co wyróżnia fragment. Czyli jak ktoś najedzie myszką na BC to podkreśla się cała trzecia linijka (BC- funkcja zapisz). Fajnie gdyby w drugą strone to też działało a więc najechanie na fragment poniżej podświetlało dany fragment ramki powyżej.
Ponieważ analizator musi analizować wiele ramek za jednym zamachem i najechanie na daną ramke ma podkreślać tylko jeden jedyny fragment poniżej to wyróżnienie najlepiej jakby było uzależnione od przesunięcia od ramki, np -5px w lewo i -20 px w dół, bądź bezpośrednio powiązane z tekstem. Nie może być pozycja statyczna na stronie, ponieważ z każda analiza może być oparta na róznej ilości analizowanego fragmentu.
Mam nadzieje ze jasno przedstawiłem problem smile.gif a przynjamniej sie starałem, jak czegoś nie rozumiecie to śmiało pytajcie
pozdrawiam
snipe
  1. <script type="text/javascript">
  2.  
  3. function change_style(object,decoration) {
  4. var element = document.getElementById(object);
  5. element.style.textDecoration= decoration;
  6. }
  7.  
  8.  
  9. <span onmouseover="change_style('my_div','underline')" onmouseout="change_style('my_div','none')">Ala ma kota</span>
  10.  
  11. <div id="my_div">Tutaj fajny tekst</div>

Wystarczy, że najedziesz na "ala ma kota" a styl diva powinien się zmienić smile.gif
grudziu
dzięki wielkie. działa wyśmienicie, najlepsze rozwiązania to najprostsze rozwiązania smile.gif
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.