Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Autoryzacja uzykownika- sesje
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sevan
Witam,

Jestem początkujący w php i mam do was kilka pytań. Próbuje od kilkunastu dni napisać skrypt który będzie uwierzytelniał użytkownika. I tutaj mam problem . Jeśli chce użyć sesji to czy to będzie działać na serwerze gdzie zmienne-globalne są wyłączone ? . Nie chce żeby to działało na ciastkach.

Odnośnie tych zmiennych globalnych czy jest jakiś dobry sposób na zabezpieczenie strony przed innymi , kiedy te zmienne są off ?

Czy zna ktoś z was może taki skrypt, najchętniej sam bym go napisał ale po tylu próbach darowałem sobie. Chciałbym przeanalizować jakiś gotowy skrypt który działa. Wtedy bym na podstawie tego tworzył coś własnego. Jako początkującemu łatwiej było by mi worriedsmiley.gif

Sorry wiem że temat jest oklepany... ale pomimo goooglowania nic nie znalazłem ciekawego.
Tibod
Wszystko na temat sesji masz tutaj: ref.session

Generalnie jak się będziesz zawsze odwoływał przez $_SESSION['zmienna'] to jest Ci bez różnicy czy register_globals są on czy off.

A i pamiętaj o session_start()
Ludvik
Sesje też używają ciastek w celu zapisania identyfikatora sesji po stronie przeglądarki. Poza tym ciastka przydają się, gdy chcesz przenieść informacje o użytkowniku pomiędzy sesjami. Na przykład logowanie na stałe.

Zapomnij o zmiennych globalnych, nikt ich nie używa, domyślnie są wyłączone... Nie podejrzewam nikogo o to, żeby je włączył. Sesje są niezwiązane ze zmiennymi globalnymi. Do sesji możesz dostać się poprzez zmienną superglobalną $_SESSION.

Ja mam system autoryzacji w podpisie, ale jak chcesz coś prostszego to pogoogluj php simple authentication lub coś w tym stylu... Na pewno znajdziesz, na necie jest tego dużo...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.