krzyszbi
31.05.2007, 11:54:44
witam
mam za zadanie napisać skrypt do mailingu co w sumie mi nie sprawia problemów
ale ten skrypt ma mieć możliwość pokazania na stronie czy mail został wysłany czy dotarł do adresata tycz tez nie dotarł
o ile z weryfikacją poprawności składniowej adresu email i sprawdzeniem czy mail został wysłany nie ma problemu ( obecnie używam PHPMailer-a ale maieżam sie przeżucić na Zend_Mail z ZF) to o tyle nie wiem jak z poziomu php się dowiedzieć co się dalej dzieje z emailem w sumie to nawet nie wiem czy jest taka możliwość
googlowałem już trochę na ten temat i nic nie znalazłem co by mnie mogło nakierować na rozwiązanie może ktoś z formumowiczów miał podobny problem i podzieli się spostrzeżeniami lub wiem / zna jakieś przydatne rozwiązania / linki
będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi wskazówki
Tibod
31.05.2007, 12:17:24
<?php
$email=mail( 'webmaster@example.com', $subject, $message, $headers ); if ($email===TRUE){
echo 'wiedomość wysłana'; }
else{
}
?>
Teraz sobie to tylko dostosuj do potrzeb bazy
krzyszbi
31.05.2007, 13:30:38
to wiem że tak można mam podobnie w swoich kasach
bardziej mi chodzi o to czy można sprawdzić czy email dotarł do adersata i ewentualnie dlaczego nie dotarł ale to pewnie więcej od serwera poczty zależy i będzie ciężko z php połączyć
choć może istnieją podobne rozwiązania
szagi3891
5.06.2007, 06:34:56
jako piąty parametr funkcji mail możesz podać "-fadres@zwrotny.pl"
na ten adres będziesz otrzymywał wszystkie zwrotki i zwroty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.