Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wartośc dla <input type=file>
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Axadiw
Witam,

potrzebuję w swoim skrypcie nadać polu input, służącemu do wysyłania plików (type=file) z góry ustaloną wartośc, lecz niestety gdy wpisuję

1. <input type=file name="plik" value"c:\plik.zip">

wartośc nie ulega zmianie. Czytałem, ze atrybut value został tutaj usunięty z powodów bezpieczeństwa.

Jest moze jednak jakis hack czy moze skrypt w JS-ie zeby to ominąć? Ewentualnie mogę jakoś inaczej wysłać plik, nie korzystając z tego inputa?
Zajec
Było.

Jak sama przeglądarka Cię informuje, value jest odrzucany ze względów bezpieczeństwa. Pomyśl tylko co by było, gdybym korzystając z formularza wyszukiwarki nieświadomie wysyłał komuś swoje prywatne pliki!

Jeżeli uda Ci się to ominąć, to możesz zgłaszać jako security bug przeglądarki. Obejście? Być może aplet w Java.
Axadiw
kurcze, to problem bedzie, bo wartośc ktora chcailem wrzucic do tego inputa ze skryptu php ma pochodzić, wiec chyba jeszcze trudniej bedzie to do javy wsadzić ;/

Moglby ktos cos doradzić? Na javie sie kompletnie nie znam, a szczerze mowaic na szybko taki prosty skrypcik mi potrzebny, wiec to raczej duzo roboty nie jest snitch.gif
Black-Berry
z tego co wiem to pole typu file jest niewraźliwe na nadanie jakiejś wartości. Szkoda nawet próbować i tracić czas.
Axadiw
sorki za odświezanie tematu (nie bylo mnie tydizen w domu)

Skrypt ktory piszę jest tylko dla mnie, więc mogę wykorzystać cos poza php/html i js.

Dałoby rade to moze zmienić dodatkiem do firefoxa? (nie robilem jeszcze zadnego, ale moze DOM-em mozna to zmienić?).

A moze cos na wzór jakiegoś makra? (no drukowałbym tekst w oddzielnym polu, i makro samo by przekopiowywało).

Skrypt ktory piszę, ma zautomatyzować wpisywanie produktów do sklepu internetowego. Produktów jest masa, więc chce aby jak najwięcej roboty wykonał za mnie komputer.

PS.
Hmm, mam chwile czasu, to opiszę o co kaman:

Dane do sklepu internetowego wpisywane są przez formularz internetowy (html-owy). Źródłem danych jest porównywarka cen.
Kopiuje Nazwę produktu, opis oraz obrazek.

Gdybym chciał ręcznie wklepywac wszystko, mysiałbym po kolei kopiować i wklejać te dane do standardowego formularza, zapisywać zdjęcie z porównywarki na dysku, i wybierać to zdjęcie w sklepowym formularzu.

Mój "automat" wygląda tak:
Podzielony jest na 3 ramki:

LEWA || PRAWA
DÓŁ

Algorytm działania:
1) Ręcznie kopiuje adres internetowy z porównywarki (link do produktu) do pola w ramce LEWA i klikam DALEJ
2) Skrypt ściąga sobie stronę porównywarki, i wycina z niej potrzebne dane (nazwę produktu i opis), zapisuje z niej zdjęcie na dysk, a następnie wypluwa formularz z polem zawierającym ścieżkię do zdjęcia na dysku (zwykły tekst), polem do wpisania tejże ścieżki (<input type=file>) oraz przyciskiem dalej.
Wszystkie dane produktu (nazwa opis, kategoria itd) przechowuję w <input type=hidden>)
3) Ręcznie klikam na dalej z ramki PRAWA, co przesyła dane do sklepu, wraz ze zdjęciem z mojego dysku do ramki DÓŁ.

Moja robota to przekopiowanie linka z porównywarki, wklejenie do LEWEJ ramki, kliknięcie dalej. Przekopiowanie tekstu z PRAWEJ ramki, i wklejenie do inputa tez z PRAWEJ ramki, oraz kolejne kliknięcie dalej.
Odało mi się skrócić ten proces, wsadzając do schowka ścieżkę do zdjęcie, więc zostaje mi samo wklejenie, lecz chciałbym to jeszcze bardziej przyspieszyć.

Jak inaczej "oszukać" ten skrypt sklepu, nie zalezy mi na jakiejkolwiek integracji z wieloma przeglądarkami (choć nie przeczę ze wole FireFox-a smile.gif ), jezeli mozna to zrobić z zewnątrz to moje jakaś oddzielna aplikacje? Mówiliście o javie, zdałaby egzamin?
Zajec
Myślę, że dałoby radę przekompilować Firefoksa tak, aby pozwalał na ustawianie zawartości pola "input". Pamiętaj tylko, żeby z tej wersji Firefoksa nie chodzić po zwykłych stronach!
Axadiw
no własnie, tylko jak to zrobic?
w about:config nie widzialem nic odpowiadającego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.