Ja robiłem strony w tych frameworkach dla siebie - w celu poznania tych frameworków, z których jeden niby nie jest frameworkiem, ale jednak w nazwie to słowo ma

. Poza Zendem i Symfony nie miałem stycznosci z innymi frameworkami.
Zend w ogóle nie przypadł mi do gustu - strukture katalogów trzeba tworzyć samemu, cały dzień nad tym spędziłem czytając na różnych stronach jak to powinno wyglądać a na każdej stronie był zaprezentowany nieco inny układ, mam też wątpliwości czy jakbym zrobił profesjonalną stronę w zendzie to czy inni programiści potem połapaliby się w mojej strukturze katalogów jeśli byłaby ona jakaś odbiegająca od norm. Poza tym wszędzie są tylko Zend_ to, Zend_ tamto - trzeba WSZYSTKIEGO szukać w ich manualu, a opis każdego Zend_ jest na całą stronę, pisany bardzo technicznym językiem i do tego moim zdaniem bardzo zaawansowanym angielskim - bez internetowego słownika nie da rady zrozumieć, zresztą czasem odnosiłem wrażenie, że nawet jakby pisali po polsku to nie rozumiałbym w wielu miejscach o co im chodzi. Do tego brak forum na ich stronie, wprawdzie mają coś co się zwie 'mailing list', ja jednak wolę tradycyjne forum

Poza tym brak automatycznego generowania formularzy do dodawania, usuwania, modyfikacji wierszy tabel w bazie danych.
Odnośnie Symfony to podoba mi się o wiele, wiele bardziej. Fantastyczna sprawa z generowaniem formularzy usuwających, dodających itd. wiersza tabel w bazie danych, admin generator do tworzenia strony administracyjnej jest też super. Plusem jest też także gotowy układ katalogów, przewodnik stworzenia aplikacji w 24 h - super, do tego dochodzi pisana obrazowym i prostym angielskim dokumentacja, z tego co widziałem to także powstaje powoli na stronie symfony polska wersja. Do wad zaliczam konieczność stosowania konsoli - fajnie by było jakby stworzyli program w stylu Microsoft Visual Web Developer dla użytkowników windowsa i linuxa do tworzenia stron w symfony zamiast korzystania z konsoli. Wadą jest konieczność czyszczenia cache po każdej modyfikacji klasy itp., denerwujący jest także rozmiar symfony - sam folder z symfony ściągnięty z ich strony ma ponad 10 MB - ładowanie tego na serwer i usuwanie z serwera trwa bardzo długo. Wadą też jest społeczność symfony - ich forum - społeczność symfony jest jakaś niechętna udzielaniu pomocy, wiekszość tematów na ich forum jest bez odpowiedzi. Wadą jest też domyślnie wbudowany propel, muszę zmieniać na doctrine, które zdecydowanie bardziej przypomina normalne zapytania sql.
Wspólną wadą obu frameworków jest to, że znajomość nawet obiektowego php nie wystarczy - do każdego z tych frameworków trzeba uczyć się ich że tak powiem 'zmodyfikowanego' php i ich funkcji.
W każdym razie wolę Symfony.

Tak w ogóle to Zend i Symfony to najpopularniejsze frameworki czy jest jeszcze jakiś popularniejszy ?