Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Creative SB Live! & kX Drivers - mikrofon nie działa
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
tiraeth
Witam,

mam kartę dźwiękową Creative SB EMU10K1 Live!, którą dopalam driverami kX WinXP (jak wiadomo, najlepsze dla SB). Dźwięk CACY, 2.1 elegancko działa... ale nie działa mikrofon. Podłączony w odpowiednie (różowe) wejście, niewyciszony w panelu kontrolnym, na pełnej głośności. Nie wiem w czym tkwi problem - mówię i się nie rejestruje głos. Jeżeli natomiast coś "leci" w głośnikach i wtedy włączę rejestrację dźwięku, to wtedy dźwięk się rejestruje (oczywiście bez mikrofonu winksmiley.jpg )

Czy ktoś wie co jest nie tak? Słyszałem, że z kX'ami są problemy na WinXP smile.gif Ale to, że mikrofon mi nie działa, to tego nie przypuszczałem tongue.gif
Jabol
1. Sprawdź na oryginalnych sterownikach SB. Jeżeli wtedy nie zadziała możesz chyba spokojnie uznać, że karta jest popsuta.
2. Na pewno włączasz "record"? Może być muted oraz wyciszone, ale musi być record. Najlepiej zrób screenshot miksera.

Pozdr.
dr_bonzo
Cytat
Nie wiem w czym tkwi problem - mówię i się nie rejestruje głos. Jeżeli natomiast coś "leci" w głośnikach i wtedy włączę rejestrację dźwięku, to wtedy dźwięk się rejestruje (oczywiście bez mikrofonu )

Wyglada tak jakbys nie WYBRAL mikrofonu jako zrodla nagrywania w panelu Wlasciwosci Nagrywania (Opcje > Wlasciwosci > Nagrywania), tylko cos jak Stereo mix
tiraeth
W Panelu "Nagrywanie" mam do wyboru tylko Recording level - w odtwarzanie wybrałem kX1 / MicIn i kX1 / LineIn - są unmuted i na full poziom. Jak nie nagrywał, tak nie nagrywa :/
Jabol
Cytat(tiraeth @ 16.06.2007, 17:01:27 ) *
W Panelu "Nagrywanie" mam do wyboru tylko Recording level

Jesteś pewien, że to najlepsze sterowiki? Bo wygląda mi na to, że coś ze sterownikami nie tak. Może sprawdź czy są poprawnie zainstalowane?
tiraeth
Huh, nigdzie nie było info jak włączyć mikrofon winksmiley.jpg Doszedłem w końcu sam do tego tongue.gif

Sterowniki jak najbardziej w porządku, tylko trzeba było w kX ustawić nagrywanie poprzez Mikrofon via AC97 smile.gif I tym sposobem mikrofon działa jak należy smile.gif

EOT
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.