Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z uploadem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
waldemi
1. Jak można sprawdzić czy wybrano plik do uploadu przed wysłaniem go na serwer?
2. Jak sprawdzić szerokość uploadowanego zdjęcia przed wysłaniem na serwer? Wiem że funkcją getimagesize ale to sprawdzi szerokość już po wgraniu na serwer, a mnie chodzi o to żeby w razie gdy zdjęcie jest szersze niż powinno to upload ma zostać przerwany.
zimi
w php nie zrobisz
może uda Ci się z JS, np: http://php5.pl/inne/wyswietlanie_miniaturk...iomu_formularza
przeanalizuj i przystosuj... no ale wymaga JS to raz i dwa że słyszałem że nie zawsze działa... chyba zależy od przeglądarki, sam nie testowałem
waldemi
JS nie znam więc raczej odpada. Najprościej będzie chyba to zrobić już po wysłaniu pliku na serwer ale wtedy niepotrzebnie jest uploadowany plik. Chyba że da się usunąć ten plik z katalogu tymczasowego?
A co z pierwszym pytaniem? Jak sprawdzić czy został wybrany plik do wysłania?
Glarden
Wydaje mi się, że można to zrobić PHPem, ale kompletnie nie mam pojęcia, jak. Wiem stąd, że jest jedna gra MMORPG, która nie pozwala wysłać pliku szerszego niż ileśtam pikseli.
KCG
No to, jak po wysłaniu sprawdzisz i będzie szerszy, to go usuniesz i wyświetlisz odpowiedni komunikat smile.gif Ew. możesz, co wg mnie jest lepsze, pomniejszyć obrazek, jeśli jest za szeroki do określonych rozmiarów.

A co do pierwszego to nie będzie if(isset($_FILES['xxx'])) ?
zimi
is_uploaded_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
ale to będzie już po wysłaniu, przed wysłaniem nie da się ni jednego ni drugiego (bez js)... takie rzeczy to tylko w erze, nie rozumiem czemu tak trudno pojąć że php to język server-side
Hunterro
dokladnie w php nie zrobisz tego bez uploadu.
Co do usuniecia z tempa: nawet nie musisz tego robic tongue.gif Sam sie usunie po zakonczeniu skryptu tongue.gif wiec jesli przedtem nie zostanie zastosowana funkcja move_uploaded_file() to plik nigdzie nie zostanie.
minusami sa tylko jak zawsze przeladowanie strony i czas potrzebny na upload.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.