Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak używać poEdit?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Martio
Jak używać poEdit? Kompletnie nie wiem o co chodzi w tym programie. podobno jest prosty w obsłudze, ale ciekawe dla kogo?! Czy ktoś może mnie nakierować jak utworzyć nowy plik tłumaczeń? Kompletnie nie działa ten edytor. żadne pole nie jest aktywne, nie mozna dodać nowego stringa, nic tam nie działa... A w google nie znalazłem żadnej dokumentacji czy tutoriala. Prosze o pomoc.
PiotrLegnica
Jest prosty w obsłudze. Tylko coś na ten temat trzeba wiedzieć...
- przygotowujesz odpowiednio kod (wszystkie widzialne ciągi znaków przepuszczasz przez odpowiednie funkcje gettext, ngettext, etc.)
- tworzysz nowy katalog (File > New catalog), w Paths ustawiasz ścieżki z plikami skryptu/programu
- aktualizujesz katalog ze źródeł (Catalog > Update from sources)
- tłumaczenie wpisujesz do editboxa w lewym dolnym rogu
- jak przetłumaczysz co chciałeś, zapisujesz i kompilujesz (jeśli korzystasz z domyślnych ustawień, to program powinien kompilować podczas zapisu):
Kod
msgfmt nazwakatalogu.po

Poczytaj dokumentację gettext'a...
Martio
Program banalnie prosty, ale dla początkującego skomplikowany jak cholera.

Robię jak piszesz, tworzę nowy katalog, wypełniam pola, ustawiam ściezkę (do pliku php zawierającego gettexty) i lipa... wyskaksuje błąd. Poza tym można podać tylko w zakładce "Ścieżki" ścieżkę podstawową, nie można podać innych ścieżek poniżej, gdyż wszelkie opcje są niedostępne.

Pojawia mi się błąd: "poEdit nie odnalazł żadnego pliku w przeglądanych katalogach.". Dodam, że ścieżka do pliku jest poprawna, próbowałem również dodać ścieżkę do katalogu, gdzie jest ten plik PHP i lipa. To samo.
PiotrLegnica
Cytat
Poza tym można podać tylko w zakładce "Ścieżki" ścieżkę podstawową, nie można podać innych ścieżek poniżej, gdyż wszelkie opcje są niedostępne.

Da się, po prostu kliknij "New item" (drugi od lewej), zadziała (przynajmniej w 1.3.6 wygląda na wyłączony, ale działa). Base path to base path:
Cytat
Note that the paths in list box are relative to the base path, so if you set basepath to ../../poEdit and add these two paths into the list box:

src
include

it will recursively search for source files in following directories:

../../poEdit/src
../../poEdit/include
Martio
Dziękuję za pomoc smile.gif
Martio
Jak uaktualnić z źródła katalog tłumaczeń? Wszystko skonfigurowałem, a tłumaczenia mam w pliku index.phtml (widok HTML wg standardu Zend framework)? Plik zawiera prawidłowe tłumaczenia wg standardu gettext.

Ustawiłem w Preferencje -> Programy do przetwarzania -> PHP -> Lista rozszerzeń wartość *.php; *.phtml, ale podczas parsowania pojawia się uwaga "xgettext: ... extension phtml is unknow; will try c"

Kiedy zmienię temu plikowi rozszerzenie na .php to wszystko działa OK. Jednak nie zamierzam przy każdej aktualizacji zmieniać rozszerzenia. Czy istnieje możliwość zmuszenia tego edytora to pracy? Bardzo proszę o pomoc.
PiotrLegnica
Dodaj
Kod
-L php

do Parser command
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.