Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Układanie się strony widoczne przez odwiedzających
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Black-Berry
Witam.

Zastanawiałem sie ostatnio nad pewnym problemem. Gnębi mnie on już długo ale nie wiem czy można coś na to poradzić. Może ktoś z was juz go rozwiązał.

Chodzi o to że każdy element strony podczas wczytywania się jest doczytywany na oczach odwiedzającego. Bywa to trochę denerwujące szczególnie jeśli oznacza to "wędrowanie" niektórych bloków np menu jest na srodku a jak się wczyta srodek przeskakuje na lewo. Jak powinno się projektować układ aby ograniczyć ten efekt?
vokiel
Sam układ nic tu nie da, bo dane są wyświetlane w miarę ich napływania z serwera.
Najlepiej tak odchudzić stronę aby ściągała sie tak szybko, że nikt nie zauważy ;-)
Jest też inny sposób: możesz zastosować preloader.
Black-Berry
A coś więcej o sposobach na te preloader mógłbyś napisac ? Robiłes to kiedyś ?
abc667
np.

wrzucasz na całą stronę diva z gifem ładowanie
do window.onload dodajesz ukrywanie tego diva, cała filozofia

oczywiście lepiej go najpierw pokazywać a potem ukrywać za pomocą js, to uchroni osoby z wyłączonym js przed tym że ten div będzie im się wyświetlał cały czas
Black-Berry
Zanm ten sposób z ukrywaniem łądowanej strony pod div-em. Niestety nie o to mi chodziło. Miałem raczej nadzieje na coś innego... Dzięki tak czy inaczej za posty smile.gif

Rozwiązanie o które mi chodzi to możliwość zablokowania pokazywania nowo ładującej sie strony zanim załaduje się w całości. Dzięki temu nie byłoby efektu migania. Ale to juz chyba lezy wkwestii przeglądarki a nie programisty.
abc667
może mało elegancko ale możesz też zrobić tak

1. function pokaz() {
  2. document.body.style.display = '';
  3. }
  4.  
  5. window.onload = pokaz;
  6.  
  7. ..
  8.  
  9. <body style="display: none;">
gekon
Dobrze napisany kod i gzip po stronie serwera. Inne sposoby według mnie denerwują użytkowników. Poza tym każdy przyzwyczaił się do swojej przeglądarki i wie czego się może po niej spodziewać.
Zajec
Cytat(gekon @ 25.06.2007, 22:19:08 ) *
Dobrze napisany kod i gzip po stronie serwera. Inne sposoby według mnie denerwują użytkowników. Poza tym każdy przyzwyczaił się do swojej przeglądarki i wie czego się może po niej spodziewać.

+1

Jak webmaster próbuje mi narzucić jego ulubiony sposób przeglądania stron ─ wychodzę. Mam skonfigurowaną pod siebie przeglądarkę i lubię jej sposób działania.

Jak chcesz mieć krótki czas ładowania strony: użyj ładnego XHTML+CSS i gotowe.
Black-Berry
Cytat(gekon @ 25.06.2007, 21:19:08 ) *
Mógłbyś napisać coś więcej o gzip-ie. Jakiś link może. Jak to działa z grubsza ?
Zajec
Cytat(Black-Berry @ 26.06.2007, 11:19:43 ) *
Mógłbyś napisać coś więcej o gzip-ie. Jakiś link może. Jak to działa z grubsza ?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gzip
http://www.google.com/search?client=safari...-8&oe=UTF-8
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.