Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] Pozbycie się tabel
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Black-Berry
Witam!

Trafiło do mnie (jak grom z jasnego nieba) że tabele w HTML nie powinny być stosowane. Trudno mi od razu się przestawić na elementy <div> szczególnie tam gdzie trzeba przedstawić coś za pomocą tabeli. Jak wy piszecie kod w takich przypadkach ? ...

Jeszcze jedna kwestia. Czy dobrym pomysłem jest ustawianie div-ów na stronie poprzez pozycję apsolutną (style="posiution: absolute"). Oczywiście pomimo zalet takiego rozwiązania jest problem z wyśrodkowaniem strony. Nie chciałbym aby jakakolwiek strona nie była wysrodkowana. Jest na to jakiś sposób ?
abc667
Cytat
Trafiło do mnie (jak grom z jasnego nieba) że tabele w HTML nie powinny być stosowane. Trudno mi od razu się przestawić na elementy <div> szczególnie tam gdzie trzeba przedstawić coś za pomocą tabeli. Jak wy piszecie kod w takich przypadkach ? ...

jeżeli masz przedstawić jakieś dane tabelaryczne to używaj tabel, po to one są
bełdzio
1. do danych tabelarycznych stosuje się tabele, w końcu po to one są
2. position absolute dla kazdego elementu nie jest zbyt ciekawym rozwiązaniem smile.gif
Zeman
Podpisuję się.

DIVy stosuje się tam gdzie lepiej pasują niż tabele, tabele stosuje się tam gdzie lepiej pasują niż divy, nic na siłę.
sicwiz
co do tabel na div'ach to trzeba się pobawić z display:table.... a centrowanie najlepiej działa przez dodanie linijki margin: 0 auto; tylko przed tym divem nie można wstawić żadnej treści bo się wysypuje stronka winksmiley.jpg, najlepiej jeżeli to jest div główny biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.