poczytałem na forum, przeczytałem "mój pierwszy projekt", poanalizowałem sf_sandbox i nie mogę sobie dać rady z następującym problemem:
plik schema.xml:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <database defaultIdMethod="native" name="propel"> <table name="sl_skrzynki_szafy_stelaze" phpName="Sl_Szafki"> <column name="typ" type="VARCHAR" size="40" required="true"/> <column name="opis" type="VARCHAR" size="100"/> <column name="id_skrzynki_szafy_stelaze" type="INTEGER" size="11" primaryKey="true" autoIncrement="true"/> </table> <table name="infra_szafki" phpName="Infra_Szafki"> <column name="nr" type="VARCHAR" size="45" required="true"/> <column name="id_typ" type="INTEGER" size="5" required="true"/> <foreign-key foreignTable="sl_skrzynki_szafy_stelaze" name="Rel_Typ" onDelete="restrict"> <reference local="id_typ" foreign="id_skrzynki_szafy_stelaze"/> </foreign-key> <column name="id" type="INTEGER" size="11" required="true" primaryKey="true" autoIncrement="true"/> </table> </database>
w pliku editSuccess.php z katalogu www\sf_sandbox\apps\frontend\modules\infra_szafki\templates
zmieniłem podobnie jak w tutorialu na:
<?php if ($sf_params->has('id_typ')): ?> <?php else: ?> <tr> <th>Typ*:</th> </tr> <?php endif; ?>
i zamiast

- pola typ a zapamiętywała zawartość id_skrzynki_szafy_stelaze w polu id_typ
to pokazuje zawartość:
- pola id_skrzynki_szafy_stelaze i zapamiętuje zawartość id_skrzynki_szafy_stelaze w polu id_typ
czyli pobiera dane z innej tablicy.
Podobny efekt otrzymałem stosując zalecenia z tutoriala podczas testowania oryginalnego projektu.
Tak na zdrowy rozum to nie widzę nigdzie skąd symfony ma wiedzieć o tym jakie pola ja chciałbym wyświetlić.
Oczywiście czyściłem cache (także ręcznie)
Jakieś sugestie?
pozdrawiam