Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: google desktop
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
nospor
Macie jakieś doświadczenia z google desktop? Ponoć nieźle indexuje nam komputer... no właśnie i w tym caŁy problem? Chodzą różne obawy na temat tego indexowania i utracie poufnych danych. Wiecie coś więcej na ten temat?

ps: google wole oto nie pytać, bo może być nieobiektywne winksmiley.jpg
batman
Z własnych doświadczeń wiem, że nic nie jest pewne. Na firewall-u trzeba umożliwić komunikację z serwerem, a co google wysyła na swoje maszyny to nie wiadomo. Próbowałem analizować wychodzące pakiety, ale za za dużo się nie dowiedziałem. Jest możliwość ustawienia w opcjach, by google nie wysyłało nic w sieć, jednak nie bardzo ufam w takie zapewnienia. Dziwnym trafem po kilku tygodniach używania Google Desktop w wynikach wyszukiwania pokazywały się linki sponsorowane pod kątem tego co mam na dysku (nie blokowałem wysyłania do googla "anonimowych" danych).
nospor
Cytat
Dziwnym trafem po kilku tygodniach używania Google Desktop w wynikach wyszukiwania pokazywały się linki sponsorowane pod kątem tego co mam na dysku (nie blokowałem wysyłania do googla "anonimowych" danych).
No tutaj to niby wlasnie zadzialalo to wysylanie tych "anonimowych" danych w celu dostowanie stron do Twojego profilu. Coś takiego pisali, ze generują unikalny identyfikator i na tej podstawie zbierają info o Tobie by wiedziec co ci wyswietlac.
Pytanie tylko, czy jeśli zablokuje się tę wysylke, to czy na pewno nic nie poleci do nich?
batman
Jak już pisałem analiza pakietów dużo mi nie dała winksmiley.jpg Sądzę, że zablokowanie wysyłania unikatowego identyfikatora nic nie da. W mojej opinii google i tak zbiera te informacje, tylko w przypadku "niewysyłania" id, nie wyświetlają spersonalizowanych wyników wyszukiwania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.