Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JS][CSS] Optymalizacja przesyłania.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Black-Berry
Raz zdażyło mi się zauważyć, że jak mam dużo plików zewnętrznych to muli... nie jestem jednak pewien tej teorii. Czy ktoś mógłby to potwierdzić ? smile.gif

1. <title> my page </title>
  2. <script type="text/javascript" src="sctipt_1.js"></script>
  3. <script type="text/javascript" src="script_2.js"></script>
  4. <script type="text/javascript" src="script_3.js"></script>
  5. <script type="text/javascript" src="script_4.js"></script>
  6. ...
  7. </head>

Lepiej by było wszystkie skrypty i CSS-y pakować do jednego pliku czy to bez róźnicy ? A może wogóle generować js i css i podpinać na sztywno do HTML'a? Co sądzicie?
flv
Moim zdaniem bez różnicy, a podpinanie wszystkiego bezposrednio pod dokument bez plików zewnętrznych(bo chyba o to chodzi?) byłoby najgorszym wyjściem - przy każdym wejściu osoby ściągany był by cały dokument a przy takiej strukturze jak pisałeś pliki zapisują sie w pamięci podręcznej przeglądarki i przy kolejnych wywołaniach do pobrania użytkownik ma już wiele mniej kb.
abc667
najlepiej podzielić kod js/css na pliki wg tego gdzie dany kod jest używany i co robi, np nie ma po co ładować pliku jakiegoś js jeśli kod z niego na danej podstronie nie zostanie na pewno wykorzystany
yaro
Pakować do jednego pliku wszystkiego to nie ma sensu.

Ale chcę powiedzieć że dołączanie dużej ilości zewnętrznych plików obniża szybkość ładowania strony. Mówie tu o liczbie co najmniej 50 plików. Np. na tej stronie http://www.famfamfam.com/lab/icons/silk/
wcześniej obrazki były powstawiane każdy z osobna. Załadowanie wszystkich trochę trwało. Teraz jest tylko jeden 'wielki' obrazek, który ładuje się szybciej.

W tej sprawie przyłączam się do moich poprzedników
Daimos
Cytat
wcześniej obrazki były powstawiane każdy z osobna. Załadowanie wszystkich trochę trwało. Teraz jest tylko jeden 'wielki' obrazek, który ładuje się szybciej.

moze cos pokrecilem smile.gif ale ja na tej stronie widze duzo obrazkow (ikonek) wstawionych osobno
Black-Berry
Cytat(my salsa @ 8.07.2007, 12:47:17 ) *
moze cos pokrecilem smile.gif ale ja na tej stronie widze duzo obrazkow (ikonek) wstawionych osobno
No i do tego strasznie długo wczytuje te obrazki... czyżbym jednak miał racje... Zauważcie ze kazdy obrazek to nowy http request.
Dandelion
mi wczytuje je bardzo szybko
gekon
Faceci widze lubią porównania biggrin.gif
Ale co do wątku: tak im mniej zapytań tym lepiej. Ale jak to z optymalizajcą bywa, albo jest pięknie albo jest szybko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.