Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: linux na kalkulator
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
fiszol
Uwaga, komp naprawdę tragiczny: pentium 166mhz, 96mb ram dimm, svga.

Musi spełniać trzy warunki:
Odtwarza mp3
Ma coś pokroju painta
Ma edytor tekstu, nawet najprostszy

To musi być linux żebym mógł stworzyć konto które uniemożliwi przypadkowe usunięcie jakiegokolwiek pliku, komp ma być zabawką dla upośledzonego chłopaka (umysłowo i fizycznie, chłopak prawie nie ma czucia więc rodzice nie zafundują mu normalnego sprzętu bo on dosłownie nie ma pojęcia jak jest silny i jak jego puknięcie może zmasakrować hardware, dodam że jest to rozrabiaka i raczej zabunkrowanie towera nie przejdzie...)

Proszę o pomoc, wiem że na forum był gdzieś temat o jakimś małym linuksiku raczej spełniającym te warunki ale nie mogę się go doszukać. Możliwe że to nie na tym forum był ten temat, jeśli tak to sry.

//edit
Chyba dokopię się do czegoś odpowiedniego na http://www.linuxlinks.com/Distributions/Mini_Distributions/
Jabol
linux from scratch? poszukaj w archiwach. jakiś linux np. slackware z jądrem 2.4 tak z około 2000 roku na pewno pójdzie. tylko nie wiem czy mają tak stare archiwa...
najważniejsze to nie uruchamiać nowych programów, kde 4 i takie tam. jak widzę są niepotrzebne, ale uważaj, żeby się jakieś najnowsze cuda tam nie zapałętały, bo będzie po pamięci conajmniej. x'y najlepiej jeszcze 6.coś, nie 7. rozumiesz schemat?
atomek4
No i jeszcze ewentualnie Damnsmalllinux powinien działać.
fiszol
Tak rozumiem Jabol winksmiley.jpg Wykopałem już kilka starych dystrubucji i kilka nowyszych pomyślanych pod kątem takich szrotów jak sprzęt wyżej opisany. W tygodniu jakoś będę próbwał je instalować. Dam znać co z tego wyszło to może komuś w przyszłości się przyda. W ogóle jeśli się uda to chyba sam sobie w drugim pokoju zamiast wieży taki szrot do odtwarzania muzyki wstawie smile.gif kopałem za tymim inidystrybucjami sporo i doszedłem do wniosku że sporo zabawy z nimi można mieć a na tym kompie z którego piszę niechcem już mieszać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.