Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][myslq] Globalne ustawienia połączenia
Forum PHP.pl > Forum > PHP
diller24
mam pytanie jak rozwiązać problem z podłączeniem się do bazy danych tak by po przez wywołanie pliku np. connection.php wywoływać ustawienia odpowiadające danemu serwerowi, login, haslo i baza danych. Dla uścislenia stosowałem juz taką konfigurację.
  1. <?php
  2. function connection()
  3. {
  4. //serwer
  5. $mysql_server="localhost";
  6. $mysql_admin ="Login_admina";
  7. $mysql_pass ="jakies_haslo";
  8. $mysql_db ="jakas_baza";
  9. @mysql_connect($mysql_server, $mysql_admin, $mysql_pass)
  10. or die ('BRAK POLACZENIA Z SERWEREM');
  11. @mysql_select_db($mysql_db)
  12. or die ('BLAD WYBORU BAZY DANYCH');
  13. }
  14. ?>

plik zapisany jest w dowolnym folderze, nazwa pliku to np. connection.php, wywoływane połączenie w następujący sposób

1. <?php
  2. //podlaczamy plik connection.php[php]
  3. reqiure "connection.php";
  4. //wywolujemy połączenie
  5. cennection();
  6. //dalsza czesc skryptu php
  7. ?>

wszystko wstepnie wyglada ok i dziala spradzone a systemie teraz konkretnie pytanie jak wywołać ustawienia połączenia gdy mamy taka pętle....

1. <?php
  2. if(($us<>null)&&($us"NAZWA STRONY")){
  3. if(questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif?){
  4. .........
  5. ?>

pytanie jest jak podłączyć plik connection.php z podanej lokalizacji a miejscu z pogrubionymi znakami zapytania?
Chciałbym plik connection.php nodyfikować jedynie raz tak aby zmieniając ustawienia wszystkie skrypty wspłópracowały z danym połączeniem do bazy. Sprawdziłem rozwiązanie wpisując w miejscu znaków zapytania standardowo:
  1. <?php
  2. if(($us<>null)&&($us"NAZWA STRONY")){
  3. if(myslq_connect("localhost","login_admina","haslo")
  4.  and mysql_select_db("nazwa_bazy")) {
  5. .........
  6. ?>

i działa ale w kazdym skrypcie trzeba z reki ustawiac połączenia z bazą.
Proszę po pomoc.
Tibod
Nie jestem pewien czy rozumiem o co Ci chodzi, ale spróbujmy: jeżeli chcesz sprawdzić w IF-ie czy dana funkcja zadziałała poprawnie to na końcu funkcji robisz:
  1. <?php
  2. return true;
  3. ?>

Ewentualnie możesz też po wykonaniu funkcji zapisać jakąś zmienną globalną (z poza funkcji) z informacją że połączenie zostało już ustawowione i to ją testować w IF-ie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.