Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z kodowaniem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
stroju
No więc dodaje jakieś dane do bazy, są to teksty z polskimi znakami, robie to przez formularz z poziomu strony i każdy polski znak zamienia sie na ?, w kodzie w head w html mam ustawione iso-8859-2, tabele w bzie maja ustawione porównywanie napisów latin1_swedish_ci a baza ogólnie ma ustawione:
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
System porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci

Dodam jeszcze ze mam to na localhostie i mam mysql wersje 5 bo 4 w ogóle mi nie działała

jestem pewny że to baza bo każdy polski znak prócz ó zmienia sie na ? a nie na innego typu zakodowane znaki nawet obrazu w bazie są ?
jjkk
cholera, chyba ja jakis nie kumaty bo ani jednego zdania nie rozumiem co napisales:) przeczytaj swoj post jeszcze raz...
stroju
No więc dodaje jakieś dane do bazy, są to teksty z polskimi znakami, robie to przez formularz z poziomu strony i każdy polski znak zamienia sie na ?, w kodzie w head w html mam ustawione iso-8859-2, tabele w bzie maja ustawione porównywanie napisów latin1_swedish_ci a baza ogólnie ma ustawione:
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
System porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci

Dodam jeszcze ze mam to na localhostie i mam mysql wersje 5 bo 4 w ogóle mi nie działała

żeby było ciekawie zrobiłem to samo na innym serwerze i działa poprawnie, więc chyba przyczyna jest w mojej bazie
JaRoPHP
Masz ustawione:
Kodowanie strony: iso-8859-2.
Kodowanie bazy danych: utf-8.
To chyba nie jest dziwne, że coś jest nie tak.

Aby polskie znaki były zapisane jak polskie znaki smile.gif, wszystkie kodowania muszą być takie same. Więc albo zmienisz kodowanie na stronie na UTF-8, albo kodowanie w bazie na ISO-8859-2:
  1. SET NAMES 'latin2';
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.