Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [karta grafiki] jaka lepsza od geforce 2 mx 400
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
qwaq
Mam stary komputer.
Obecna karta grafiki geforce 2 mx 400 i potrzebuje lepszą na tym samym kompie.
Czy możecie mi doradzić jaką mam kupić ewentualnie gdy szukam to na co patrzeć.
Nie znam się dobrze na sprzęcie wiec proszę o pomoc sadsmiley02.gif
sztosz
AGP czy PCI? Jeśli AGP to x2 x4 czy x8?
skali
powiedz jeszcze ile przeznaczylbys na nowa grafe bo bez tego ani rusz i agp/pci?
strife
Witam,

Musisz zadać sobie jedno zasadniczne pytanie, czego oczekujesz od komputera. Jeśli zmieniasz kartę graficzną, aby sobie pograć w jakieś nowsze tytuły, to nie ma to najmniejszego sensu. Wyrzucisz tylko pieniądze w błoto.

Natomiast, jeśli trochę chcesz sobie ulepszyć komputer, aby w coś pograć to polecam ten artykuł ( http://pclab.pl/art22542.html, ew. masz jeszcze to http://pclab.pl/art17356-31.html ). Pewien wzrost wydajności będziesz miał, pozostaje tylko kwestia procesora, ramu itp.

Podaj więcej danych, jak stary to komputer. snitch.gif

Pozdrawiam.
qwaq
co do kompa to był stary juz pare lat temu

celeron 333MHz
327SDRAM
GeForce 2 MX400

co do płyty głównej to dopisze w domku

A co do złącza grafiki to tak jak wskazuje karta AGP
dzesi
Za bardzo z tym sprzętem nic nie zrobisz, jedynie do archiwum [ takie moje zdanie] .Jak masz wydawać kase na kartę do dołóż więcej i już za 600zł kupisz używanego della z 1,2mhz itd
sztosz
Modernizacja zabytków nie ma sensu, naprawdę. za 1000 zł można kupić dobre kompy na allegro smile.gif
qwaq
problem polega na tym że ze swoją pensją nie stać mnie na więcej jak 50 zł miesięcznie

wiec te 1000zł bede splacal 20 miesiecy i tak troche nie wieżę w kredyty
sztosz
Hmm... znam ten ból :| w takim razie odeślę cię do tej strony http://www.benchmark.pl/zestawienie_GPU/ze..._empiryczne.htm , a cen szukaj sam na allegro etc sad.gif GeForce4 Ti są bardzo dobre, stosunek wydajnosci do ceny lepszy od nieudanej serii FX 5xxx
Turgon
sztosz: Co do tej nieudanej FX 5xxx nie zgodzę się z tobą. Sam taką od dłuższego czasu posiadam i spisuje się świetne smile.gif
sztosz
Mówię w szerszym kontekscie. FX to nie był taki skok jaki powinien być. Były mało wydajne i tyle. Napewno lepiej do wspomnianego kompa kupić GeForce 4 Ti, niż FX. Bo jeśli ma być FX to lepiej kupić radeona w podobnej klasie. FX'y teżnie kręcą się za dobrze.

Poza tym AGP x4 czy x8? Bo to ma znaczenie!!! jak AGP x 4 to zupełnie bez sensu jest kupować kartę razy x8 (FX na przykłąd tongue.gif ) bo w najlepszym wypadku zapłacisz za całą kartę a dostaniesz wydajność niecałej połowy tongue.gif a w najgorszym zjarasz nową kartę :|

Pza tym ~Turgon: to że ty, czy ja coś mam to nieznaczy ze to dobry zakup! Ja mam GeForce 6200A, spisuje się świetnie, ale nie będę nikomu wciskał kitu że to dobra karta. kupiłem ją tylko dlatego że potrzebowałem cos z SM 3.0 i na AGP x8. A 6200A była najtańsza.
Turgon
sztosz: Wg mnie to jest bardzo dobra karta. Spisuje się jak należy. W może w nie najnowsze tytuły pograć, ale gra się miło i płynnie :-)
kwiateusz
tez miałem fx dokładnie 5200 i to by szajs, kumpel z ww GF 4 Ti mial lepsze osiągi ode mnie... dopiero od 5700 ew 5900 mozna bylo mowic o dobrej karcie nizsze fxy to byl sprzet pokroju gf3...
Turgon
kwiateusz: Ja korzystam z Geforce 5600 z 256 megabajtami pamięci i mi to wystarcza.
NuLL
Cytat(Turgon @ 27.07.2007, 17:29:27 ) *
kwiateusz: Ja korzystam z Geforce 5600 z 256 megabajtami pamięci i mi to wystarcza.

Czy to kogos obchodzi ze Ci to wystarcza ? Prawda jest taka ze Geforce 4 Ti 4800 rozwala ta karte w przedbiegach.
strife
Cytat(Turgon @ 27.07.2007, 17:29:27 ) *

A ja mam Galaxy GF 7300 GT i też mi wystarcza happy.gif Ale kogo to obchodzi, to nie jest temat jaką kto ma kartę graficzną. Przychylam się do tego co napisał sztosz. GF 4 jest dobrym wyborem, na taki komputer. Tak swoją drogą nie ma sensu kupować lepszej karty graficznej, ponieważ sam procesor tego nie udźwignie, co z tego, że będziesz miał GF 7600 jak nie wykorzystasz jego mocy winksmiley.jpg

Pamiętam czasy jak na ośmio megowej karcie graficznej (SIS), grałem w Max Payne'a na 10-15 klatkach na sekundę (czasami w ciemnych pomieszczeniach miałem nawet płynność happy.gif), to były czasy ehh ...

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.