Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licencja Windows
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
grzeswisniewski
Witam forumowiczów,

Chciałbym poruszyć (moim zdaniem) dość ciekawy temat licencji Windows. Mianowicie może ktoś wie, czy kupując wersje OEM licencja jest przypisana do komputera, czy do użytkownika (ew. otwartej sesji)?

Skąd moja ciekawość? Mianowicie wynika ona z zainteresowania wirtualnymi maszynami. Chce postawić na swoim Windowsie 2 - 3 wirtualne maszyny do testów mojej aplikacji. Stąd jestem ciekaw czy muszę zakupić nową licencję, czy wystarczy mi ta, którą mam aktualnie.

Pozdrawiam,
Grzegorz Wiśniewski
intro
Licencja OEM jest przypisana do pierwszego komputera, na którym system został zainstalowany - ogólnie tak to zawiera Microsoft. W razie zmiany komputera musi być zakupiona nowa licencja.

Oczywiście zmiana np. stacji dysków, czy cd-rom nie wchodzi w grę (tak mi się wydaje) - chodzi głównie o komputer jako całość - tyle, że tu jest niejasność, a co, jak z czasem się wymieni każdą część ? Tego nie wiem, ale pisałem do Microsoft, czekam na odpowiedź w związku z wymianą części.
fridek
Cytat
Oczywiście zmiana np. stacji dysków, czy cd-rom nie wchodzi w grę (tak mi się wydaje) - chodzi głównie o komputer jako całość - tyle, że tu jest niejasność, a co, jak z czasem się wymieni każdą część ? Tego nie wiem, ale pisałem do Microsoft, czekam na odpowiedź w związku z wymianą części.

Windows sprawdza sprzęt który zmieniałeś, po trzech zmianach musisz go ponownie aktywować (i dzwonić do centrali po nowy klucz). Sama licencja jest przypisana do płyty głównej, po jej wymianie trzeba kupić nową.
Ostatnio były jakieś zmiany w licencjach, nie wiem jak XP, ale Vistę OEM można zainstalować tylko w sklepie, nie dostaniesz nośnika do ręki.
intro
Dzięki za info smile.gif ... w sumie to na szczęście mam na laptopie xp po zakupie + ale niestety tylko płyta recovery - chociaż ... nie jest źle.

Na Viste się na razie nie zamierzam i nie interesowałem, ale jak jest, jak napisałeś, to na prawdę, kolejny powód, że ciężko będzie mnie przekonać do tego systemu.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.