Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html][css] świrujące div-y :(
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Black-Berry
Mam taki kod:

1. <div>
  2. <div style="float:left;"> jakiś tekst </div>
  3. </div>

Problem polega na tym że w Firefosie jeśliwewnętrzny div ma w CSS ustawiony parametr float to wyskakuje on z diva nadrzędnego. Tzn rodzic nie otacza już diva-dziecka -- wysokość rodzica w takim przypadku wynosi 0px; Powoduje to wiele problemów i sprawia ze wiecej przeklinam i palę aarambo.gif .... ktoś może coś doradzić questionmark.gif
Zajec
Nie tylko Firefox (Gecko) zachowuje się poprawnie, ale także Presto i KHTML. Jedynie Trident jest ułomny i nie rozumie floatu.

Jeśli chcesz, aby floatowany element miał wpływ na wysokość rodzica, przypisz rodzicowi overflow auto.
Black-Berry
Nic dodać nic ująć poprostu działa teraz pięknie smile.gif Dzięki Zajec - jesteś moim bohaterem smile.gif

Edit: No może z tą różnicą że w niektórych przypadkach powoduje, pojawienie sie suwaków... Jak rozumiem nie ma innej możliwości ?
Zajec
Cytat(Black-Berry @ 22.07.2007, 10:35:14 ) *
Nic dodać nic ująć poprostu działa teraz pięknie smile.gif Dzięki Zajec - jesteś moim bohaterem smile.gif

Edit: No może z tą różnicą że w niektórych przypadkach powoduje, pojawienie sie suwaków... Jak rozumiem nie ma innej możliwości ?

Hm, suwaki nie powinny się raczej pojawić. Jak stworzyłeś przypadek gdzie pojawiły się?

Można zrobić to też za pomocą clear both.
Kod
<div>
       <div style="float:left;"> jakiś tekst </div>
       <div style="clear: both;"></div>
</div>

P.S.
Nie rób EDIT'ów w celu dodania nowego pytania, bo ja czytałem pierwszą wersję postu i gdyby nie przypadek, nie wrócibym tutaj :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.