Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: hp 6710s : vista => xp = wał
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
gam3r
witam,
panowie mam takiego laptopka http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/2715/ , jak widzicie z Vistą. Problem w tym ze gdy zgrałem sobie nie nią swoje stare programy z XP ( XAMPP, eclipse, zend studio) to nie widzi mi plików exe.
(1) Można jakoś uruchomić programy te z XP pod Vistą?
(2) Gdy natomiast instaluję sobie XP wyskakuje mi komunikat bluescreen (jeszcze przed załadowaniem sie instalatora):

"STOP: 0x0000007e (0xc0000005, 0xf75de0bf, 0xf7a2a208, 0xf7a29f08)

*** pci.sys Adress f75de0bf base at f75d7000, dateStamp 3b7d855c"

Wie ktoś co na to poradzić?
Zależy mi na rozwiązaniu któregokolwiek z problemów, ponieważ muszę zrealizować zlecenie, nie ważne czy pod Vista czy XP.
skowron-line
Ja tez jestem nieszczesliwym posiadaczem Visty i tez przysparza mi ona sporo problemow.
Osobiscie niewiedziec dlaczego od zawsze uzywam tylko appserv-a i na viscie jedyny problem jaki moialem to 1 odpalenie apacha ale niewiem o co chodzilo jak go recznie wlaczylem to juz sobie dziala.
pozdrawiam
ARJ
Cytat(gam3r @ 22.07.2007, 22:19:52 ) *
Problem w tym ze gdy zgrałem sobie nie nią swoje stare programy z XP ( XAMPP, eclipse, zend studio) to nie widzi mi plików exe.

u mnie zend studio działa bez problemów, eclipse też powinien. zmieniałeś coś w systemie? zobacz czy w domyślnych programach żaden nie przejął exe`ków.

Cytat(skowron-line @ 22.07.2007, 22:35:49 ) *
Ja tez jestem nieszczesliwym posiadaczem Visty i tez przysparza mi ona sporo problemow.
Osobiscie niewiedziec dlaczego od zawsze uzywam tylko appserv-a i na viscie jedyny problem jaki moialem to 1 odpalenie apacha ale niewiem o co chodzilo jak go recznie wlaczylem to juz sobie dziala.
pozdrawiam

apache przy instalacji nie tworzy usługi apache2. wystarczy podać z manuala komendę " httpd -k install" i wtedy działa.
gam3r
OK,
ale czy ktoś ma jeszcze receptę na to jak zainstalować WIndowsa XP przy takim pięknym komunikacie?
sztosz
A ten XP ze zintegrowanym SP2? Najwyraźniej konflikt sprzętu z systemem operacyjnym. A dokładniej albo obsługa PCI, albo jakieś urządzenie na tej szynie, czyli np. dzwiękówka, albo sieciówka. Z pracy napiszę Ci dokładniej z czym problem.

A niewidzialne exe to jakiś żart tak? Napisz dokładnie co to znaczy "Problem w tym ze gdy zgrałem sobie nie nią swoje stare programy z XP ( XAMPP, eclipse, zend studio) to nie widzi mi plików exe." Po instalacji? Czy jak?

UPDTATE: Wyłącz w BIOS'ie wszelkie "zbędne" urządzenia typu karta sieciowa, karta dzwiękowa etc... Jeśli to nie pomoże, to spróbuj włączyć emulację SATA jako PATA (IDE) zakładając że dysk jest na sata. Jeżeli to nie pomoże to problem może być z PCI-E, zakładając że masz to w kompie. Najważniejsze abyś instalował XP ze zintegrowanym SP2!
gam3r
No XP nie jest ze zintegrowanym SP2. Zaraz bede kombinować z wersją podstawową, jak zdobędę z SP2 to spróbuje też.

No a plików exe nie widze po instalacji w systemie, wszystko sie dobrze rozpakowało, a potem nie ma plików wykonywalnych. No chyba że w najnowszym dziecku Microsoftu dyski przegląda się nie za pomocą wbudowanego w system IE7, ale jakiegoś innego explorera :] A ja jestem taki nieobyty i nie wiem.

na stronach HP też coś tam znalazłem, właśnie o instalacji WXP czy W2000 na mojej platformie,
tak wiec dla przyszłych pokoleń: http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechS...8841#standalone

Na razie sie bawie... [ 23:45 ]

# UPDATE #

Najpierw postępowałem wg tego co napisali na stronach HP, ale tutaj dalej problem się powtarzał. Natomiast gdy powyłączałem wszystkie "zbędne" gadżety doszedłem aż do biggrin.gif pozycji "Figure 7: Insert Driver Disk" z http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechS...8841#standalone
z tym że problem jest teraz taki:
wyskakuje ten bluescreen co na stronie hp widac, ktory chce dyskietkę do stacji A i nie ma innej opcji wyboru źródła plików z driverem, a ja nawet w lapku nie mam obsługi dyskietek.Stąd moje pytanie: What's now?
kwiateusz
zintegrowac te drivery z płytko np poprzez nlite
gam3r
kwiateusz no powiedzmy ze pobawie się z tym, ale chyba jest jakiś prostszy sposób na to żeby zainstalować tego łindowsa? Nie musze chyba tworzyć instalki win i integrować jej ze sterami.
Nie można jakoś "po ludzku" wybrać źródła skąd ma brać drivery instalator? Musi tam widnieć te "A:"?
sztosz
Musisz mieć sterowniki sata. Są dwa sposoby: integracja o której wspomniał Kwiateusz, lub podłączenie stacji dyskietek. Który jest prostszy? Poza tym integracja sterowników z instalką z urzyciem nLite to wraz z wypaleniem płyty jakieś 60 min. (na moim kompie, wraz z integracją SP2 i tweakowaniem ustawień z czego ponad połowę czasu program pracuje sobie w tle i można zająć się czymś innym).
gam3r
Powrócę jeszcze do kwestii Visty:
zrobilem sobie odzyskiwanie systemu z "HP BACKUP AND RECO.....", trwało to tylko 2h i mogłem cieszyć się znowu systemem:] zainstalowałem również tym razem Zend Studio, i co? Tak jak myślałem, nie ma plików wykonywalnych. Następnie spróbowałem z XAMPPem, no tutaj już był progress bo system zauważył pliki z końcówką ".exe" i nawet wirtualny serwer chodził. Jednakże na poprzedniej instalacji WinV nie było można nigdzie ich znaleźć.

Mam Xp HE z SP2 i nie ma żadnych konfliktów sprzętu, ale musiałem zmienić ustawienia SATA w BIOSie. Także udało się bez potrzeby dołączania napędu czy bootowania sterowników.

Dzięki za pomoc.

#Ten XP HE to obsłuży mojego dwurdzeniowca? Czy potrzeba PRO?

# UPDATE #
panowie potrzebuję jeszcze raz pomocy,
Pamiętacie, pisałem że przy próbie zainstalowania WIN XP HOME z SP2 z wyłączonym native SATA nie ma problemów. Kupiłem więc sobie WIN XP ale tym razem w wersji PRO , również z SP2 i pojawia się dziwny problem, niezwiązany ze sprzętem - albo przynajmniej nie w ten sam sposób co w pierwszym moim poście w temacie (wyłączyłem co możliwe w BIOSie).

Tym razem po załadowaniu sterowników przez instalator (z wyłączonym native SATA) oglądam blue screen:
Kod
SESSION3_INITIALIZATION_FAILED
(....)
*** STOP : 0x0000006F  ( 0xC0000020, 0x00000000, 0x00000000, 0x000000000 ) ***

Czy i tym razem muszę próbować nLite i integracji tych sterowników (bo przy włączonym natve SATA chce sterowników) ? Czy może to jest problem innej natury niż problemy z napędami?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.