Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 3x512 DDR 400 działają na 333
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Cysiaczek
Witam.

Posiadam płytę GA-K8U
Do dzisiaj posiadałem jedną kość 512 MB DDR 400 GOODRAM double-side.
CPU-Z poprawnie wykrywa 200 Mhz taktowanie dla tej kostki. Postanowiłem dokupić 1 GB ramu. Zajrzałem do instrukcji i trafiłem na to:
http://img219.imageshack.us/img219/5972/maminfotb7.jpg

Na próbę (mogę zwrócić) kupiłem dwie take same kostki jak ta, co miałem już w kompie. Podlaczyłem i CPU-Z pokazuje mi w tym samym miejscu taktowanie 160.8 Mhz. Tak samo, gdy włoże dwie kostki.

Generalnie chciałem kupić dwie kostki tzw. single-side, ale nigdzie nie dostałem.

Mam w związku z powyższym dwa pytania:
1. Czy w związku z ograniczeniami płyty muszę szukać koniecznie kostek single-side?
2. Czy ktoś może mi powiedzieć, w jaki sposób rozpoznać po parametrach technicznych, czy kość jest single, czy double side? Ze zdjęć w necie najczęsciej nic nie wynika, a próba wysłania maila do obsługi jakiegoś sklepu spełza na niczym - nie odpowiadają.

Jeśli ktoś może, to proszę o polecenie mi kostek, które pójdą na tej płycie bez obniżonego taktowania.

Pozdrawiam.
hwao
Mówiłem Ci żebyś sprzedał to co masz, dołożył troszkę i kupił jedną kość 1gb, wątpię żeby do takiego komputera było potrzebne 1,5 gb i więcej.
Cysiaczek
@Hwao - przypomnę Ci Twoją dewizę... "walcz, walcz!". Jakbym chciał mieć 1 GB, to bym po prostu kupił tą kostkę - nie musiałbym nic kasy dokładać. Po prostu wiem, że istnieje możliwość dodania tego giga ramu do tych 512 pod warunkiem, że będą to 2 kości jednostronne, a tych za cholerę nie mogę nigdzie znaleźć - nie ma w moim mieście, w sklepach internetowych jak już pisałem - nie odpowiadają na maile (jeden odpowiedział - negatywnie). Najzabawniejsze, że nawet na stronach samych producentów nie można znaleźć informacji, ani zdjęć obu stron kostki. Wiem, że to czego szukam to już dzisiaj trochę egzotyka.

Testowałem 3x512 i niestety taktowane 333 Mhz to porażka. Wyniki z programu Everest były na poziomie (zaokraglam):
Odczyt: 2400 MB/s
Zapis: 800 MB/s
Reakcja: 68 ms

Dla porównania jedna kostka na 400 Mhz:

Odczyt: 3600 MB/s
Zapis: 1300 MB/s
Reakcja: 45 ms

Myślę, że nie trzeba ich komentować...
1.5 GB ramu i tak zostanie wessane przez Eclipse, vmware, serwery i inne pierdoły.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.