Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki pc do php, mysql,
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Emilekk
Część, jestem nowy na forum, chciałbym zakupić komputer drugi do samego php,mysql, css i może do javascript.
Jakie by parametry wystarczyły mam na oku takiego PC byłby dobry questionmark.gif

http://allegro.pl/item224044558_dell_gx1_p...c_f_ra_vat.html
phpion
Sprzęcik chyba troszkę za słaby. W sumie pracować by się dało (ja przez 2 lata śmigałem na Pentium 200MHz + 64MB RAM i jakoś szło tongue.gif) ale zapomnij o używaniu narzędzi takich jak Eclipse czy tym podobne. Zwykłe edytory HTML + odpalenie serwera powinno chodzić w miarę dobrze. Poceluj raczej w PIII 1GHz + 256MB RAM (lub więcej). Takiego używałem przez kolejne 2 lata i różnica była zasadnicza smile.gif
Emilekk
Aha a co do Eclipse to bym i tak nie odpalał i do edytora html wystarczył by Notepad ++ smile.gif
mike
Stary nauczyłem sie programowania mając Celerona 366 MHz i 64 MB RAMu, więc wsztstko przed Tobą.
Mało tego programowania w PHP nauczyłem się nie mając w domu internetu.

Wystarczy, że będziesz chciał.
Jabol
PHP i MySQL naprawdę powinny pójść na wszystkim, nawet nie powinieneś zauważyć, że coś w tle działa. Do przyjemnej pracy jednak bym conajmniej 256MB polecił. Dzisiaj po prostu to i tak jest już poniżej standartu. Zawsze też chciałbyś odpalić przeglądarke, jakieś pdf, to i tamto.
Cysiaczek
Do Windows XP (bez service packa 2) taki komputer wystarczy - wiem, co mówię, bo używałem nieco gorszego i wszystko mi działało - serwery i muzyczka, a nawet program graficzny. Jedynie HDD mógłbyś wstawić mu większe i zadbać, żeby jednak miał port AGP.

Pozdrawiam.
kbsucha
Lepiej poczekaj i zainwestuj w cos mocniejszego, komp wystarczy do jako takiego programowania, ale raczej nie bedzie to zbyt efektywne, jak znam zycie zainstalowanie tam IE 7 bedzie graniczylo z cudem, a jak bedziesz chcial uruchomic Opere, FF i IE7 zeby zweryfikowac stronke to moze byc bardzo ciezko.

phpion.com podal calkiem znosne parametry ktore powinny wstarczyc, a cena nie bedzie zbyt duza.

Pzdr
hwao
To ma być maszyna serwer? na której będzie stał tylko apache + php i baza danych, czy sprzet do pracy?

Jeżeli maszyna na apacha + php i baze danych, to jak najsłabsza bo pojdzie praktycznie na wszyskim.

Jeżeli maszyna do pracy to jak najlepsza...
lectric
zgadzam sie z hwao. Maszyna do pracy musi byc jak najlepsza. Oczywisce mozna pracowac tez na Celeronie 400 ale czy to ma sens ?
NuLL
A po co komu wiecej niz 1 Ghz i 1 GB RAM ? Do tego jakis dysk 7200, Matrox z Dualheadem i wystarczy. Chyba ze Wy do pracy potrzebujecie Xeonow i GeForce'a 8 wacko.gif
barat
ja myślę, że jakiś PIII 733-800MHz i 256Ram powinno być już w miarę w normie dla zwykłej pracy ...

Ja kiedyś pracowałem na Celeron 500, 256Ram i voodoo 3 z Windows XP i jakoś tragicznie nie było ...

Jeśli upierasz sie przy "złomach" za bezcen...

http://www.allegro.pl/item224080872_solidn...znajdziesz.html

http://www.allegro.pl/item221370719_compaq...gwarancja_.html

To już Twój wybór smile.gif
1010
ja mam całkiem podobny w domu i do programowania w zupełności wystarcza... Nie mówiąc już co moja siostra umie z niego wydusić. Z tym że jest na nim Win 98...

Komfort pracy po tym jak przesiadłem się na średniej klasy laptopa wzrósł jednak nie była to jakaś drastyczna zmiana.
hwao
Cytat(NuLL @ 13.08.2007, 14:20:07 ) *
A po co komu wiecej niz 1 Ghz i 1 GB RAM ? Do tego jakis dysk 7200, Matrox z Dualheadem i wystarczy.

Chyba do konfortowej pracy w notatniku
NuLL
hwao - czy ty masz na mysli ? Potrzebujesz Xeonow 3 Ghz, 4 GB Ramu i dyskow SCSI ?
tiraeth
Ja chce Xeony, 4GB DDR, zewnętrzny kontroler RAID i inne bajery, z których nie będę korzystał biggrin.gif

CPU 1Ghz i 1GB ramu spokojnie wystarcza, a nawet na 512 sobie komfortowo popiszesz.
Jabol
Cytat(NuLL @ 14.08.2007, 10:29:14 ) *
hwao - czy ty masz na mysli ? Potrzebujesz Xeonow 3 Ghz, 4 GB Ramu i dyskow SCSI ?

Zalezy z czym sie pracuje. Na kompie z 1,5Gb ramu i athlonem 2600+ JBoss startowal mi 1:30min. A potrzebowalem go od czasu do czasu resetowac... Takze sprawa srednia... Do tego baza danych, ktora mecze roznymi testami, i srednio dziennie wrzucam do niej +-2gb danych i podobna ilosc usuwam (procesor ma 50% zurzucia dobre 0.5h po skonczeniu tranzakcji, ale to lezy tez w aplikacji). Roznie to bywa... zalezy do czego chce sie komputer. PHP + MySQL + Apache pojdzie na 256 ramu + ~1gh procesorze swietnie. Ale to sumie przy nauce jest troche takie bazgranie w notatniku.
envp
Co do serwera - apache jest naprawde pamięciożerny...
phpion
Cytat(tiraeth @ 14.08.2007, 10:37:03 ) *
CPU 1Ghz i 1GB ramu spokojnie wystarcza, a nawet na 512 sobie komfortowo popiszesz.

Zgadzam się w 100%.
MarcinTryka
A ja się nie do końca zgodzę.

U mnie na uczelni stoi sobie serwer. PII 450Mhz 256 ramu Debian. Codziennie dziesiątki studentów i pracowników uczelni korzysta z tego serwera, łącząc się przez ssh. Serwer służy do programowania w c/c++, ada, itp.. I tak naprawdę dla dużej uczelni żadnym wydatkiem byłoby wydanie 1000zł na dwurdzeniowy procesor, 2 GB ramu. Tylko że nie roi się tego, bo ten serwer sobie radzi. Mimo iż nieraz zdarza się że 2-3 pracownie po kilkunastu studentów na tym programują. A nie mówiąc już o tym jak się zbliża czas oddawania programów, zaliczeń smile.gif

Ale, nie ma tam środowiska graficznego. czysta konsola. Jeśli chcesz programować w vimie i mieć otwarte tylko przeglądarki, to PIII 700-800Mhz ZUPEŁNIE wystarczy. Ale jeśli chcesz dodatkowo korzystać z koma, tj uruchamiasz sobie komunikator, klienta poczty, włączasz radyjko internetowe. Nie daj boże jakiś eclipse to PII 1GHz robi się przywolny mały :/ Jak Cię nprawdę nie stać to trudno, jakoś sobie poradzisz, ale jeśli masz możliwość wydania 500zl więcej to się nie wahaj i nie oszczędzaj. Wygoda jest naprawde ważna. I mimo iż minuta dłużej uruchamiania systemy, kilkanascie sekund czekania na uruchamianie programu, czy kilka sekund czekania na reakcje po CTRL+S, Alt+Tab jest do zniesienia, to jak masz to w mgnieniu oka, to się już za nic spowrotem na wolny sprzęt nie przesiądziesz.

Moim zdaniem Procesor 1Ghz to w miare rozsądne minimum do _WYGODNEJ_ pracy. Z ramem to 512...

Zastanawialiście sie jak to było jak kompy miały przeciętnie 64MB Ram? Z tego co pamiętam to właściwie wszystko się dało zrobić i narzekało się mniej na brak ramu niż teraz mając 512 ... smile.gif
NoiseMc
Cytat
A po co komu wiecej niz 1 Ghz i 1 GB RAM ? Do tego jakis dysk 7200, Matrox z Dualheadem i wystarczy.

Z procesorem i dyskiem sie zgodze, co do ramu ... ramu nigdy za malo winksmiley.jpg
Ja zazwyczaj mam odpalonych kilka programow jednoczesnie, Zend Studio, Dreamweaver, Photoshop, z 5 tabow w firefox, IE, Total Commandera i Foobar ... do tego Kaspersky w tle caly czas szuka czegos ... wszystko chodzi chociaz czasem troche mnie irytuje, ze musze czekac jak przeskakuje z jednego okienka w drugie kiedy mam 3 laye w Photoshopie otwarte albo jakiegos Joina testuje na 4 tabelach i paru tysiacach rekordow tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.