Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [solved] mod_evasive + php = problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Exek
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem 'ofiarą' dość dziwnego błędu. Otóż moj skrypt w php jest przyblokowywany przez mod_evasive. Objawia się to tym, że przeglądając stronę i klikając powiększenie miniatury wywala błąd 503 forbidden. Po wyłączeniu mod_evasive na serwerze wszystko działa ok.

I tu problem. Na moim skrypcie wywala taki błąd ale każdej innej aplikacji php już nie. Siedze już nad tym tydzień i nie mogę znaleźć czym moj skrypt zawinił. Przy pisaniu korzystałem z Smarty + biblioteki PEAR (auth, mdb2, mail).

Czy może ktoś spotkał się z podobnym błędem? Bo ja już na prawdę nie mam pojęcia o co może chodzić :/.

Administrator serwera sugeruje, że wina leży w skrypcie php (tak szczerze, to mówi że to na pewno nie wina serwera tongue.gif ).

// Edit:

Prosze o to sam index.php, który includuje modul w zaleznosci od zmiennej module.

http://pastebin.com/m383a6693

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Exek
tak pisze posta pod postem tongue.gif
ale rozwiązałem ten problem, z pomocą administratora serwera.

przyczyną było zbyt restrykcyjne ustawienie mod_evasive na serwerze, a dokładniej dyrektywy DOSPageCount. Po jej zwiększeniu problem zniknął.

Dlaczego na moich aplikacjach wyskakiwał ten błąd a na innych nie?
Ponieważ u mnie wszystkie akcje są obsługiwane przez index.php który ładuje odpowiednie moduły. DOSpageCount był za niski i jeśli z jednego ip korzystało za duzo osób przeglądając stronę (a wszyscy się odwoływali do index.php) wywalał się błąd.

Mam nadzieję, że ten post pozwoli zaoszczędzić komuś nerwów, czasu i pieniędzy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.