Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mysql i PostgreSql na 1 maszynie, czy to bezpieczne ?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
mikemat
Witam!!!

Czy bezpiecznie jest uzywac na jednej fizycznej maszynie (pracujacej pod kontrola Debiana 4) dwoch motorow baz danych jednoczesnie, konkretnie MySql oraz PostgreSql. Postawic te bazy mozna bez wiekszego problemu, ale czy w jakis sposob nie spowoduja to mniejszej stabilnosci maszyny, lub samych baz danych ?

z gory dziekuje za odpowiedzi.
Zbłąkany
Dam ci prawie nie wykonalną radę: pomyśl! winksmiley.jpg Wszystko zależy od tego jak mocna to maszyna oraz jak duże bazy mają tam być tongue.gif
mikemat
Cytat(Zbłąkany @ 23.08.2007, 23:46:28 ) *
Dam ci prawie nie wykonalną radę: pomyśl! winksmiley.jpg Wszystko zależy od tego jak mocna to maszyna oraz jak duże bazy mają tam być tongue.gif

zle sformulowalem pytanie, nie chodzi mi o wydajnosc, przy maszynach ktore mamy to nie ma znaczenia,

chodzi o ew. bledy logiczne, wzajemne "gryzienie sie" motorow baz danych, pytam bo na jednym serwerze, przez krotki czas potrzebne 2 motory bazy.
sf
Możesz sobie jeszcze dostawić inne bazy i będzie ok.
kris2
Pewnie masz jakieś "upośledzenie" z Windowsa.
W systemach unixowych nic sie nie ma prawa gryźć, oprogramowanie jest niezaleznym demonem ktory jest sobie sterem, żaglem i okrętem smile.gif A ponizważ PostgreSQL i MySQL wywodzą sie z unixa to tutaj wszystko działa. Nawet nie wyobrażam sobie co by mogło być nie tak. Programy pracują w innych katalogach i na innych portach.
jastu
Za to na Windowsie dwóch różnych wersji MySql'a nie postawisz .
dr_bonzo
jastu: nie prawda, konfigurujesz inny port i inny katalog z danymi i dziala. Ostatnio nawet taka instalke zrobilem
mikemat
dziekuje panowie za odpowiedzi, moje pytanie zrodzilo sie w wyniku dyskusji, gdzie jeden znajomy administrator, udowadniaj, ze nie powinno sie stawiac 2 motorow na jednym serwerze winksmiley.jpg teraz juz mam wyrobiona opinie winksmiley.jpg
dr_bonzo
Jak zainstalowac 2mysql'e pod winda jako uslugi:
------------------------------

2 mysqle
(instalacja z mysql.zip -- bez instalatora)

utworz 2 katalogi

(2 i 3 bo przekombinowalem i usluga mysql_1 jest zepsuta biggrin.gif)
c:\mysql\instance_2
c:\mysql\instance_3

do kazdego skopiuj podkatalog 'data' z paczki z mysql'em
(tak zeby miec bazy mysql i test)

otrzymasz

c:\mysql\instance_2\data (c:\mysql\instance_2\data\mysql itd)
c:\mysql\instance_3\data

skopiuj do c:\mysql\instance_*\ plik my.cnf

i wyedytuj kazdy z nich ustawiajac mu
basedir=c:\\mysql\\mysql
// akurat tutaj mam mysqla zainstalowanego i to zawsze takie samo dla wszystkich
// instancji, no chyba ze chcesz miec mysql 5 i 4,
// ja po prostu uruchamiam 2 razy te sama wersje mysqla

i dla kazdej z instancji odpowiednio inny ustaw port i datadir

port = 3306
datadir=c:\\mysql\\instance_1\\data

otrzymujac ostatecznie

[mysqld]
port = 3306
datadir=c:\\mysql\\instance_1\\data

i
[mysqld]
port = 3307
datadir=c:\\mysql\\instance_2\\data

Instalacja uslug windowsa

mysql_2 to nazwa uslugi, kazda instancja musi miec inna nazwe
--defaults-file=c:\mysql\instance_2\my.cnf -- sciezka do pliku konfiguracyjnego

# C:\mysql\mysql\bin>c:\mysql\mysql\bin\mysqld --install mysql_2 --defaults-file=c:\mysql\instance_2\my.cnf
Service successfully installed.

# C:\mysql\mysql\bin>c:\mysql\mysql\bin\mysqld --install mysql_3 --defaults-file=c:\mysql\instance_3\my.cnf
Service successfully installed.

odpalamy uslugi z panelu uslug

[Notice] tutorial ended successfully

screenshot: http://www.imgplace.com/directory/dir1155/1188584701.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.