Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Vista tryout?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
webdice
Witam,

podczas instalacji Visty, można opuścić krok podawania klucza i teraz moje pytanie, czy tak zainstalowany system jest legalny?
tiraeth
Dopóki nie wgrasz "magicznej łatki", to jest on legalny. Wszak po XX dniach, nie będziesz mógł się zalogować do systemu smile.gif
webdice
Dziś z ciekawości zadzwoniłem do Microsoftu i usłyszałem że tak zainstalowany system jest nielegalny, aby system był legalny musimy posiadać licencje, płytę (ale bez tego się chyba obejdzie) lub/i (nie dosłyszałem) paragon.

Tak swoją droga nie jestem do końca pewien, bo każdy w infolinii mówi inaczej (ale to jęsli chodzi o inne sprawy).

Pozdrawiam, webdicepl
sztosz
Jeżeli na użytek prywatny, to co mówi M$ teoretycznie można sobie wsadzić gdzieś. Nie ma prawnego obowiązku trzymania oryginalnych nośników, ani pudełka z licencją czy paragonu. Można to sobie zniszczyć jeśli się chce. Teoretycznie to M$ musi udowodnić Ci, że jesteś "nielegalnym" użytkownikiem. Teoretycznie brak płyty, "licencji" i paragonu nie jest żadnym dowodem, a jedynie posiadanie takowych jest dowodem na to, że posiadasz "legalny" system. Czego to teoretycznie, bazując na domniemaniu niewinności, nie musisz ty w żaden sposób udowadniać.

W praktyce wygląda to tak, że i tak M$ musiałby wytoczyć Ci proces cywilny za np. złamanie EULA. Policja, jeśli nie masz miliona "pirackich" płyt, czy też nie podpadłeś komuś, to Ci na chatę nie wjedzie. A jeśli już wjeżdża, to i tak delikwent dobrowolnie podpisuje jakieś brednie pod mianem "zeznań", ponieważ sra po gaciach ze strachu.

Oczywiście lepiej żyć w zgodzie z prawem i dotrzymywać umów takich jak EULA, jeżeli się je akceptuje. Ale wszyscy wiemy jak te umowy bywają durne :|

W razie czego mamy kopie bezpieczeństwa, na które zezwala prawo polskie, a których żadna licencja nie może nam zabronić (prawo polskie jest prawem nadrzędnym w stosunku do licencji). Oryginały uległy zniszczeniu, może się tak zdarzyć, stąd właśnie te kopie. A paragony etc. wyrzuciliśmy bo nic nas nie zobowiązuje do trzymania tych głupich świstków papieru.

Co innego jak "jesteśmy" firmą...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.