Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Polskie znaki w bazie a pytajniki na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Mystic007
Witam! Mam następujący problem: Po przeniesieniu bazy danych na inny serwer na stronie zamiast polskich znaków pojawiły się znaki zapytania.

Może zademonstruję o co mi chodzi:

--BAZA--
Cytat
nazywam się Martina, siedemnaście lat temu urodziła mnie mama, bo tata nie miał czasu, mieszkam na śląsku, jakieś 55 kilometrów od Katowic, 80 kilometrów od Gliwic, uczę się w technikum informatycznym wraz z trzydziestką trójką wspaniałych chłopaków, z którymi nie można się nudzić

--STRONA--
Cytat
nazywam si? Martina, siedemna?cie lat temu urodzi?a mnie mama, bo tata nie mia? czasu, mieszkam na ?l?sku, jakie? 55 kilometrów od Katowic, 80 kilometrów od Gliwic, ucz? si? w technikum informatycznym wraz z trzydziestk? trójk? wspania?ych ch?opaków, z którymi nie mo?na si? nudzi?

Oczywiście w sekcji head strony mam meta-tag:
  1. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-2" />

porównywanie znaków w tabeli to: utf8_general_ci

Jak to naprawić? Najchętniej bym chciał przemielić to skryptem PHP bo rekordów w bazie jest b.dużo by poprawiać to ręcznie smile.gif
kris2
mozesz albo strone przestawic na utf i cala jej zawartosc

od strony bazy sprawdz jakie jest kodowanie bazy, zmien na iso i wgraj dumpa jeszcze raz
seaquest
musisz też zmienić kodowanie połączenia z bazą danych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.