Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Straaaszliwe spowolnienie...
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
DawidF
Witajcie,

Mam następujący komp:
Fujitsu Siemens Lifebook S6120.
512 RAM

Była na nim Fedora, teraz jest XP. Zresztę, po drodze sprawdzałem różne kombinacje sprzętowe, ale wszędzie było to samo: otóż komputer jest straszliwie wręcz powolny!! Dla przykładu: kiedy była na nim jeszcze FC6, od momentu wciśnięcia power-on, do uruchomienia się kompa, kiedy już można było na nim cokolwiek zrobić - mijało ok... 45 minut (!). Nie, uprzedzam, to nie jest duża ilość usług w tle; wszystko właściwie powyłączałem.

Pomyślałem, że zobaczę, jak sprawa przedstawia się na WinXP. To samo...

Proszę mi tutaj nie mówić, że to wina sprzętu, bo z tym, co mam zainstalowane - powinno wręcz śmigać, jak kot z przypalonym ogonem.

Druga sprawa, to ciepło, grzeje się jak na mój gust - za bardzo. Do tego wentylator, który włącza się sporadycznie, a przynajmniej jak na ciepłotę, którą wydziela sprzęt - powinien działać cały czas...

Macie jakieś uwagi/sugestie? Zastanawiam się, czy nie oddać go do serwisu, ale obawiam się kwoty jaką mi tam krzykną... Może mógłbym to naprawić we własnym zazkresie? Właściwie, czy ktoś może podpowiedzieć, co może być przyczyną takiego zachowwania się sprzętu?

Z góry dzięki za wszystkie wypowiedzi i podpowiedzi.
sagittariuspl
wybacz, ale jak tu nie pisać o wadzie sprzętu skoro Ty sam kierujesz na to uwagę?

na początek proponuję odpalić test pamici - memtest, np. z bootwalnej płyty pod dosa lub linuxa, a potem sprawdzić jaką temperaturę masz proca - te dane podaj w następnym poście
sztosz
Przetrzepać BIOS, bo tam może być coś skopane. Ogólnie to wygląda jakby by na Pentium I 100Mhz zainstalować Vistę. A na 100% jest to skopany sprzęt lub jego konfiguracja.
DawidF
Sory, ale o ile przyczyny spowolnienia sprzętu w rodzaju wirusów potrafię jeszcze zidentyfikować i usunąć, o tyle na sprzęcie nie znam się specjalnie; jak widać nie wiem nawet, co w tym przypadku może okazać się pomocne...

Temp. procesora: 52 st. C.

Cytat(sztosz @ 30.09.2007, 21:38:25 ) *
Przetrzepać BIOS, bo tam może być coś skopane. Ogólnie to wygląda jakby by na Pentium I 100Mhz zainstalować Vistę. A na 100% jest to skopany sprzęt lub jego konfiguracja.

Kiedy sprzęt kupowałem (ok. grudnia zeszłego roku), wszystko w nim hulało. Jedyne, co wtedy zrobiłem, to zastąpiłem WinXP - Fedorą 6. Przez jakiś czas chodziło wszystko bardzo dobrze, ale tak ok. 1,5 miesiąca temu - zmuliło się praktycznie z dnia na dzień... Potem, przez te kilka tygodni przeinstalowywałem z systemu na system - wszędzie to samo...

Jaki może być koszt takiego przejrzenia konfiguracji sprzętu, BIOS'a, itp.?
kwiateusz
odnosnie tych 45 minut właczania nie wyłączyłes cachu procesora bo kiedys dla testów wyłączyłem cache L1 i l2 i tyle sie wlaczał, ogólnie najlepiej zresetuj bios moze tam cos namieszałeś
DawidF
Cytat(kwiateusz @ 30.09.2007, 22:36:15 ) *
odnosnie tych 45 minut właczania nie wyłączyłes cachu procesora bo kiedys dla testów wyłączyłem cache L1 i l2 i tyle sie wlaczał, ogólnie najlepiej zresetuj bios moze tam cos namieszałeś

wystarczy restart z pozycji BIOSa (set default settings, czy jakoś tak), czy też konieczne jest otwarcie obudowy, przestawienie zworek/wyjęcie baterii?
sztosz
Wystarczy w BIOS'ie. Koszt przejrzenia konfiguracji BIOS'u to max. pół godziny z Manualem + google winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.