Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licencja windows
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
ActivePlayer
Posiadam laptopa fujitsu siemens z windowsem xp (który znajduje sie na płycie recovery cd). Problemw tym ze windows jest w wersji włoskiej. Czy moge zainstalować polską wersje windowsa na tym komputerze i używać licencji z tamtego xpka?
NuLL
Jesli klucz pasuje to czemu nie smile.gif system to system smile.gif
ActivePlayer
policji w czasie kontroli tez to odpowiem? a tak bardziej merytorycznie, ma ktoś pewność ze tak moge zrobić? No i najwazniejsze, skad wziac nosnik z win xp pl pro?
mike
Nośnik nie jest gwarantem legalności. Istotą jest klucz. Płyty nie musisz mieć.
Powiesz, że zgubiłeś.

Ważne, że masz na kompie hologram z kluczem.
ActivePlayer
a skąd mam wziąć nośnik (z polską wersją) do zainstalowania systemu na komputerze? (z emule?)
Daimos
sciagnac, skopiowac od kogos
ja dostajac klucz na uczelni dostalem konto na MSN gdzie moge za darmo sciagnac windowsa, niewiem czy to za sprawa klucza czy umowy z uczelnia
ale mozesz sprobowac sie tam zarejestrowac
sztosz
Cytat(mike @ 3.10.2007, 14:04:19 ) *
Nośnik nie jest gwarantem legalności. Istotą jest klucz. Płyty nie musisz mieć.
Powiesz, że zgubiłeś.
Prawda jest taka, że w świetle polskiego prawa, jeżeli soft nie jest "na firmę", to nikt nie ma szans udowodnić Ci, że posiadasz nielegalnego Windowsa, o ile sam się do tego nie przyznasz.

Cytat(mike @ 3.10.2007, 14:04:19 ) *
Ważne, że masz na kompie hologram z kluczem.

To już wymóg Microsoftu, być może w EULA coś jest, nie posiadając hologramu czy czegokolwiek M$ może Ci co najwyżej sprawę cywilną o złamanie EULA wytoczyć (koszta ogromne winksmiley.jpg ). W praktyce sprawa wygląda przeważnie inaczej. Z powodu nie znajomości prawa przez zwykłych obywateli oraz organa ścigania. Nie bać się i zaprzeczać, gubić paragony i płyty. Pamiętaj że jesteś niewinny dopóki ktoś Ci nie udowodni winy.

Nie mniej jednak mając wspomniany przez ~Mike'a hologram i tylko hologram, nie powinieneś obawiać się nawet posądzenia o cokolwiek ze strony organów ścigania.

PS: MSN -> chyba chodziło o MDN AA -> http://msdn2.microsoft.com/en-us/academic/default.aspx.
mosqi83
Muszę się trochę nie zgodzić z poprzednikami.

Odnośnie tego co świadczy o legalności to sam Certyfikat Autentyczności powinien wystarczyć. Odnośnie różnych wersji językowych polecam Licencje Microsoft: Często zadawane pytania.

Ja do mojego Acera dostałem Recovery CD z XP HE w wersji językowej polskiej, angielskiej i bodajże węgierskiej. Sprawdź to, może akurat to Ci ułatwi sprawę.

A jeśli jesteś studentem dowiedz się czy Twoja uczelnia podpisała umowę MSDN AA i czy możesz z niej skorzystać. Naprawdę mnóstwo softu można ściągnąć. Oczywiście oprogramowanie dostępne w ramach tej umowy może być wykorzystywane jedynie w celach edukacyjnych, przy czym tworzenie stron WWW się pod to nie podpina smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.