Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dodanie kilku inputów
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
KCG
Mam pole textowe, do którego wpisuję liczbę. Obok jest button, który wywołuję funkcję w js (np. dodaj_input()). Wszystko znajduje się wewnątrz formularza i chciałbym, aby po wywołaniu funkcji, pod owym inputem, pojawiła się określona liczba nowych inputów. Potrafię zrobić pętlę, tylko nie wiem, jak zrobić, aby wyświetliło się do w dobrym miejscu.
Tak, jakby było nie jasne, to wpisuję 3 do pola tekstowego i w efekcie niżej mam:
<input type="text" />
<input type="text" />
<input type="text" />

pzdr
slammer
Kod
<form>
     <input type="text" id="liczba" name="liczba" />
     <input type="button" value="xD" onclick="inputy(this.form)" />
</form>

inputy = function(oForm){
     var input;
     var liczba_inputow = oForm.liczba.value;
     for(var i = 0; i < liczba_inputow; i++){
         input = document.createElement('input');
         input.type = 'text';
         oForm.appendChild(input);
     }
}
KCG
Dzięki, ale... no właśnie. Nie do końca spełnia to moje oczekiwania tongue.gif Tzn. działa, pokazują się inputy, ale na samym końcu formularza, a ja chcę je mieć dokładnie pod tym polem:
  1. <tr>
  2. <td>Ile linków</td>
  3. <td><input type="text" name="num_links" maxlength="2" size="3" id="num_links" />
  4. <label for="num_links"><input type="button" name="button1" value="Dodaj" onClick="inputy(this.form);" /></label></td>
  5. </tr>
  6. <script type="text/javascript" language="JavaScript">
  7. <!--
  8. inputy = function(add_link){
  9. var input;
  10. var liczba_inputow = add_link.num_links.value;
  11. for(var i = 0; i < liczba_inputow; i++){
  12. input = document.createElement('input');
  13. input.type = 'text';
  14. input.name = 'link'+i;
  15. input.maxlength = '255';
  16. add_link.appendChild(input);
  17. }
  18. }
  19. -->

Dopisałem input.name = 'link'+i; i input.maxlength = '255'; to będzie dobrze? Nie widzę tych pól w źrodle, więc nie wiem, ale po wysłaniu mają wartość, więc nie jestem pewny jedynie maxlength. smile.gif
Wracając do umiejscowienia to od razu się zapytam, bo jak widać formularz jest w tabelce, to dodam normalnie wiersze i komórki (<tr> i <td>) document.write()? Bo na razie w ogóle mi się to pojawia poza tabelkę, więc nie wiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.