Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z relacja 1-1
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Moniamo
Witam!

Projektuje baze danych "przychodnia lekarska"
to jest link do schematu bazy: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...93f9e8169d.html

i mam pewien problem z relacja jeden-do-jednego w tabelach: ZW_LEKARSKIE i WIZYTA. Poniewaz jest to relacja 1-1 wiec id_zwolnienie zostalo umieszczone w tabeli WIZYTA, ale jesli chce jakakolwiek tabela polaczyc z tabela WIZYTA np. WIZYTA i RECEPTA to w tabeli RECEPTA tworzy sie id_wizyta oraz id_zwolnienie. I tu jest problem. Czy musze teraz polaczyc tabele RECEPTA z tabela ZW_LEKARSKIE (wedlug mnie to jest bez sensu)questionmark.gif Czy moge w tabeli RECEPTA usunac id_zwolnienie i wtedy tabela RECEPTA mialaby nastepujaca postac:
RECEPTA
id_recepta
id_wizyta
data_rec
questionmark.gif?

Szczerze to pogubilam sie w tym wszystkim.

Prosze o rade i z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam.
nospor
No to pokolei:
1) czemu to wizyta ma id_zwolenienie?
Wydaje mi się ze powinno miec na odwrot, ze to zwolnienie powinno miec id_wizyta. Przeciez to zwolnienie zalezy od wizyty, a nie wizyta od zwolnienia.

2) poco zwolnienie ma id_lekarza?
raczej lekarz jest ten sam co bylas na wizycie i co dawal zwolnienie.

3) i tu twoje pytanie z recepta: no raczej sama id_wizyta wystarczy. majac wizyte dojdziesz do ewentualnego zwolnienia.

Reszty bazy nie przegladalem
Moniamo
Bardzo Ci dziekuje!!!
Po przeanalizowaniu Twioch rad stwierdzam, ze masz racje, jeszcze raz dziekuje:) Teraz to ma sens.

Nanioslam do schematu poprawki i wyglada to tak - podaje link do schematu bazy:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...8758b02b77.html

Mam jeszcze jedna prosbe, gdybys mogl zerknac na calosc bazy czy jest ok, szczegolnie chodzi mi o relacje : REJESTRACJA i WIZYTA oraz ZATRUDNIENIE i ADRES_ZATRUD.

Dzieki.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.