Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem IE a Firefox oraz ďťż
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
fipik
Witam!

Mam pytanie.
Kod na tej stronie, stworzony przeze mnie (sony-scph.ovh.org) niepoprawnie działa w IE, natomiast w Firefoxie bez problemów. Chciałbym poznać przyczynę.
Jeszcze jedno - na jednej z pierwszych moim stron próbnych - z operacją w MySQL wyświetla się takie coś - ďťż.
Jak temu zapobiec?
Z pozdrowieniami
Filip
slammer
co do krzaczków zobacz czy zadziała gdy wpiszesz:
  1. <?php
  2. mysql_query ("SET NAMES latin2");
  3. ?>
Cezar708
te ďťż też kiedyś mi się pojawiło na początku skryptu, okazało się że rozwiązanie nie ma związku z bazą danych a jedynie z kodowaniem pliku w którym napisany jest skrypt.

Widzę, że stronę piszesz w UTF-8, sprawdź czy czasem plik, w którym występuje ten błąd nie jest napisany w innej stronie kodowej.

Być może pisałeś (edytowałeś) ten skrypt w innym edytorze, który miał włączone domyślnie inne kodowanie?
fipik
Stronę edytuję w programie Macromedia Dreamweaver, natomiast ta strona której adres podałem to strna z którą jest problem w IE, inaczej w każdym bądź razie wygląda w Firefoxie.
termin
Miałem cos takiego u siebie, pojawia się to podczas pisania stron w UTF-8. W dreamweaver tego nie zobaczysz, jak przekopiujesz strone na server to w przegladarce pojawią się właśnie takie znaki. Gdzies czytałem ze to jest bug UTF-8 ze podczas zapisu tego formatu dostawiają się takie znaki. Problem rozwiązałem taki ze zalogowałem się na konsoli servera pod unixem edytując plik masz to jak kawa na ławę. Usuwasz, zapisujesz i nie ma.
gekon
Spowodowane jest to przez BOM - w IE włącza się Quirks Mode. Rozwiązanie: http://www.google.com/search?hl=pl&sa=...BOM&spell=1 Czyli zapisać plik bez BOM.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.