fipik
7.11.2007, 21:22:21
Witam!
Mam pytanie.
Kod na tej stronie, stworzony przeze mnie (
sony-scph.ovh.org) niepoprawnie działa w IE, natomiast w Firefoxie bez problemów. Chciałbym poznać przyczynę.
Jeszcze jedno - na jednej z pierwszych moim stron próbnych - z operacją w MySQL wyświetla się takie coś -
ďťż.
Jak temu zapobiec?
Z pozdrowieniami
Filip
slammer
7.11.2007, 22:58:28
co do krzaczków zobacz czy zadziała gdy wpiszesz:
<?php
?>
Cezar708
8.11.2007, 10:03:56
te ďťż też kiedyś mi się pojawiło na początku skryptu, okazało się że rozwiązanie nie ma związku z bazą danych a jedynie z kodowaniem pliku w którym napisany jest skrypt.
Widzę, że stronę piszesz w UTF-8, sprawdź czy czasem plik, w którym występuje ten błąd nie jest napisany w innej stronie kodowej.
Być może pisałeś (edytowałeś) ten skrypt w innym edytorze, który miał włączone domyślnie inne kodowanie?
fipik
8.11.2007, 18:41:28
Stronę edytuję w programie Macromedia Dreamweaver, natomiast ta strona której adres podałem to strna z którą jest problem w IE, inaczej w każdym bądź razie wygląda w Firefoxie.
termin
25.01.2008, 08:19:27
Miałem cos takiego u siebie, pojawia się to podczas pisania stron w UTF-8. W dreamweaver tego nie zobaczysz, jak przekopiujesz strone na server to w przegladarce pojawią się właśnie takie znaki. Gdzies czytałem ze to jest bug UTF-8 ze podczas zapisu tego formatu dostawiają się takie znaki. Problem rozwiązałem taki ze zalogowałem się na konsoli servera pod unixem edytując plik masz to jak kawa na ławę. Usuwasz, zapisujesz i nie ma.
gekon
25.01.2008, 11:03:00
Spowodowane jest to przez
BOM - w IE włącza się Quirks Mode. Rozwiązanie:
http://www.google.com/search?hl=pl&sa=...BOM&spell=1 Czyli zapisać plik bez BOM.