trucksweb
17.11.2007, 13:19:14
mam takie pytanie, ostatnio notuje niskie statystyki strony.
Czy to moze sie wiazac z tym, ze na stronie dane zbierane sa przez rozne systemy statystyk ? GEMIUS i STAT i serwerowe AWAST, WEBANALIZER ? czy to cos innego ?
Coś innego

Trochę dziwna dedukcja
trucksweb
17.11.2007, 17:39:38
tylko ze w 100% nie jestem pewien, statystyki zaczely spadac w momencie dodania do strony kodu- gemiusa.
GEMIUS i stat.pl -to te same silniki !
wlasnie ktos z gemiusa zalecal, zeby tylko byl jeden kod statystyk wklejony i najlepiej na samym poczatku strony- kolo body
shpyo
19.11.2007, 00:32:00
Jesteś pewien, że to przez statystyki? Może przyczyna jest całkiem inna?

Z mojej strony polecam statystyki google
trucksweb
19.11.2007, 19:56:07
nie jestem pewien czy to przez statystyki, wielkich zmian w serwisie nie bylo a i w katalogach jest indeksowany ok.
Ale jakos dziwnie sie zbiegla tendencja spadkowa naliczania odwiedzin z dodaniem kodu GEMIUSA- ktory zreszta musi byc na stronie, bo dostarcza go agencja reklamowa :/
Stat.pl tez raczej musi byc bo strona jest indeksowana w rankingu stat.pl- a co za tym idzie, pojawia sie link na stronie z PR=10
ps. zawsze statystyki AWAST- dostepne z serwera pokazywaly wieksza liczbe odwiedzin niz notowal to stat.pl, pod dodaniu GEMIUSA, wszystkie licza tak samo, tak samo mniej :/
Daze do uzyskania odpowiedzi czy jest to mozliwe przez blokujace sie nawzajem kody tych statystyk? lub co jes blokuje ? az nie chce mi sie wiezyc ze strona ktora miala 10tys wejsc U na dzien teraz ma 300 U !
SirZooro
21.11.2007, 14:33:23
W przypadku statystyk które wymagają dodania czegoś do strony (takich jak Gemius czy Stat) jest mała szansa że się pogryzą i będą źle liczyć. Piszesz jednak że masz też statystyki działające bezpośrednio na serwerze (Awstat, Webalizer) - one bezpośrednio analizują logi serwera, więc jeżeli ktoś się pojawił na stronie, to powinieneś mieć ślad w logach. Skoro jednak wszystkie statystyki poleciały tak w dół, to przyczyna może być inna - osobiście podejrzewam że poleciałeś w dół w wyszukiwarkach. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, ale w ostatnich dniach października Google uaktualniło PageRank'i - u mnie ta zmiana też miała odzwierciedlenie w statystykach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.