Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: LiveSearch
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Garrappachc
Witam,

proszę o poradę:

jak zrobić taką fajną wyszukiwarkę, jaka jest na www.apple.com ? Tzn. coś w stylu LiveSearch, żeby odpowiednie kategorie dodawał po określonej ilości liter, np.

mamy tabelę `gry` (załóżmy):
wydawca,
producent,
tytuł,
dystrybucja w polsce

i po pierwszej literze wyszukuje po wydawcach, producentach i dystrybutorach (w osobnych kategoriach), a jak użytkownik wprowadzi trzecią literę, to mu się pokazują np. 3 losowe gry, które odpowiadają kryteriom wyszukiwania. Próbowałem sam takie coś zrobić, ale strasznie wolno chodzi.

P.S. Strasznie proszę o odpowiedź, takie coś mi jest straszliwie potrzebne.
slammer
Dawno temu musiałem napisać taką aplikację http://tyszkiewicz.edu.pl/~toantonik/zaliczenie/
Sam sposób na wyszukanie jest banalnie prosty. Wystarczy dodać zdarzenie onkeyup i za pomocą AJAX wyszukać w bazie danych po czym zwrócić i wyświetlić wynik za pomocą funkcji zwrotnej. Wyszukiwanie będzie powtarzane po każdym wciśnięciu klawisza, dzięki czemu wyniki będą dynamicznie uaktualniane dla nowego ciągu. Ja w tej funkcji po prostu odświeżyłem część strony, Ty możesz dodać diva w odpowiednim miejscu strony i wyświetlać w nim wyniki wyszukiwania. Jeśli użytkownik kliknie poza obszarem strony lub wyjedzie myszką poza obszar diva to wtedy ustawiasz display none lub poprostu removeChild dla tego diva.
Garrappachc
Sam mechanizm łapię, ale chodzi o Ajaxa.
Tzn. nie wyczaiłem jak on się łączy z MySQL i jak przez taką funkcję zwrócić tablicę.
Próbowałem przez Sajaxa, ale on coś nie działał.
Xardian
ajax sam z siebie nielączy się z baza winksmiley.jpg to tylko JS jest, musisz napisać króciutki kodzik php a za pomocą ajaxa wysłać dane najlepiej metodą POST
potem tylko w pliku php $_POST['zmienna'] i normalnie w swiecie łączysz się z bazą a wynik np. do echo i tyle roboty biggrin.gif
envp
prototype +autocompleter = 3 linie kodu ;]
Garrappachc
Wyprónuję,
dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.