Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowe czcinki na stronie www
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
andegrand2
Witam.

Mam takie pytanie, czy istnieje możliwość wyświetlania na stronie www czcionki, która pobiera się z serwer np. pliku css, a nie z systemu osoby która tą strone przegląda ?
Jeżeli istnieje taka możliwość czy ktoś wie jak to zrobić ?

Z góry dzięki za odpowiedz i pozdrawiam
gekon
Nie istnieje.
sf
Z tego co pamiętam to się dało jakoś to zrobić tongue.gif
andegrand2
udalo mnie sie znalesc w internecie na innych forach ze jest to mozliwe ale nie znalazlem opisu jak to zrobic czy moglby mi kots pomoc questionmark.gif winksmiley.jpg
huk
da sie :
na IE za pomoca programu WEFT przerabiasz czcionke na format .eot - ten program jest darmowy
na fx za pomoca jakiegos tam programu przerobic czcionke na format .pfr, ale te programy sa platne i poza tym nigdzie nie mozna ich znalezc...

pozniej za pomoca css zalaczasz dana czcionke do strony
dla ie wyglada to tak:
@font-face {
font-family: Verdana;
font-style: normal;
font-weight: normal;
src:url(sciezka_do_fontu.eot);
}
a dla innych przegladarek nie wiem
podsumowujac - mozna to zrobic ale bedzie dzialac tylko na IE
seiya
Jeśli masz dużo tekstu pisanego tą czcionką na stronie zawsze możesz zamieścić linka do czcionki i poprosić użytkowników o pobranie. Ew. jeśli nie masz pisane nią zbyt wiele tekstu, możesz użyć obrazków winksmiley.jpg

Swoją drogą szkoda że przez przeglądarki i CSS'a nie jest wspierane używanie czcionek znajdujących się na serwerze.
webdice
Znalazłem coś takiego:

Kod
@font-face { font-family: font_name; src: url (font_path.eot); }

Z tym że czcionka musi być w formacie eot. Nie wiem czy działa bo nie sprawdzałem, ale pewnie nie. Jeśli było by coś takiego to na stronach nie było by tylko czcionek z palety jaką oferuje Microsoft (oczywiście nie mówię o obrazkach oraz elementach flash).
andegrand2
Dzięki wszystkim za pomoc pod IE udało mi się to zrobić jednak pod FF niestety nie a o operze nie wspomnie tongue.gif chyba przejde na obrazki smile.gif
llukasz
Ja korzystam z metod, które wykorzystują php i javascript - ogólnie chodzi o to, że javascript wyszukuje te elementy (np. po tym, że ustalasz sobie dla nich jakąś klasę css) a php generuje dany fragment tekstu jako plik graficzny, javascript podstawia tę grafikę w miejsce tekstu, jest to bardzo dobry sposób, jeśli tekstu jest niedużo - np. nagłówki newsów etc. i jeśli są to treści zmieniane, nie musisz wtedy się bawić i ciągle robić plików graficznych. W necie pod hasłem generowanie tekstu, własne czcionki etc. można to znaleźć. Co ważne działa to wszędzie, nie tylko pod IE.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.