Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komputer coraz wolniej działa
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
profundis7
Witam!

Mam taki problem. Otóż po włączeniu komputera wraz z upływem czasu działa on coraz wolniej (strony internetowe wolniej się otwierają, wszystkie programy, foldery i pliki) aż w końcu w ogóle nic nie można otworzyć. Prawdopodobnie jest to wina jakiegoś wirusa/trojana? Przeskanowałem komputer kolejno:ArcaµScan2007, MKS Vir, Anty Adware Se personal, programem Panda i Look2Me Destroyer. I nic nie pomogło, tzn. wykasowałem to co mi wykryły te programy ale w dalszym ciągu czasem otwierają się reklamowe strony internetowe. Za pomocą jakiego programu mogę odnaleźć te wirusy/trojany? A może problem tkwi w czymś innym? Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdr!
sztosz
http://download.hijackthis.eu/hijackthis_199.zip tym programem przeskanuj, natomiast log wklej na http://hijackthis.de/ jeżeli nie będziesz potrafił się w tym połapać to wklej tutaj.

Czy masz właczany firewall? Jakiś porządny program antywirusowy? Polecam instalację 30 dniowej wersji NOD32 firmy ESET i nim przeskanować komputer.
php programmer
Najlepiej zrób format dysku C,
dobrym zwyczajem jest trzymać, dane na innej partycji,
wtedy raz do roku czyścisz sobie cały dysk C i instalujesz od nowa system,
prawdopodobnie nazbierało ci sie wiele śmieciowych programów,
które zajmują miejsce w pamiecie
Turgon
a nie lepszym wyjściem byłoby wybranie systemu na którym nie ma takich problemów tj Linuxa?
profundis7
OKi, dziękuję koledzy. Sfiksowałem kilka plików na HijackThisie i wyczyściłem komputer programem SmitfraudFix. Już wszystko gra smile.gif
Pozdr!
profundis7
sztosz
Cytat(php programmer @ 28.11.2007, 15:27:39 ) *
Najlepiej zrób format dysku C,

Z całym szacunkiem, tego typu porady są tak samo bzdurne jak "złapałeś gumę, to kup nowy samochód" winksmiley.jpg
php programmer
Cytat(Turgon @ 28.11.2007, 17:37:35 ) *
a nie lepszym wyjściem byłoby wybranie systemu na którym nie ma takich problemów tj Linuxa?

Kiedyś zainstalowałem sobie Red Hat (potrzebowałem do zajęć na UG),
oczywiście musiałem kilka razy instalować bo za pierwszym i drugim razem sie nie dało,

Potem jak już się udało to w trakcie pracy,
gdy nic takiego nie robiłem tzn pisałem w jakimś edit najprostszym,
nagle system zaczynał coś robić z dyskiem i to tak że już nawet klawiatura
nie czytała znaków, a miałem nowego kompa, to było kilka lat temu,
no i oczywiście bezsensowne resetowanie sie kompa bez przyczyny,

Winda przy tym to cacko,
batman
Jeśli antywiry nic Ci nie znalazły, to znaczy, że nic nie masz, albo masz rootkita, którego nie pozbędziesz się tak łatwo. Jeśli jednak to nie jest rootkit, to zrób kilka najprostszych czynności:
1. Sprawdź jakie działają Ci procesy. Możliwe, że coś pochłania pamięć (Eclipse lub inne aplikacje napisane w javie, Firefox i inne Mozille, DC++, itd).
2. Wyłącz te usługi, z których nie korzystasz.
3. Przeskanuj dysk pod kątem błędów.
4. Zrób defragmentację.
Jeśli to nie pomoże, to będziesz musiał zanieść dysk do kogoś, kto Ci go przeskanuje dobrym antywirem, który ma możliwość usuwania rootkitów.

A co do linuxa.
Wszystko ładnie, pięknie, do czasu, gdy nie trzeba czegoś zrobić ręcznie. Poza tym zależności - masakra. Po kilku miesiącach zostają jakieś biblioteki i inne śmieci, których kiedyś się potrzebowało. Każdy system ma swoje wady i zalety, więc nie ma sensu spierać się, który system jest lepszy.

Cytat
Kiedyś zainstalowałem sobie...

Do linuxa potrzeba cierpliwości i zmiany podejścia do systemu operacyjnego, więc pewnie zrobiłeś coś nie tak tongue.gif
Jabol
Cytat(batman @ 28.11.2007, 22:27:11 ) *
A co do linuxa.
Wszystko ładnie, pięknie, do czasu, gdy nie trzeba czegoś zrobić ręcznie. Poza tym zależności - masakra. Po kilku miesiącach zostają jakieś biblioteki i inne śmieci, których kiedyś się potrzebowało. Każdy system ma swoje wady i zalety, więc nie ma sensu spierać się, który system jest lepszy.
Do linuxa potrzeba cierpliwości i zmiany podejścia do systemu operacyjnego, więc pewnie zrobiłeś coś nie tak tongue.gif

Nie no kolego, teraz to mnie rozbroiłeś. Zależności to masakra? Powiedz, ile godzin spędziłeś na szukaniu w sieci dll'ek bo Ci jakieś programy nie działały? Po to są właśnie zależności, żeby tego uniknąć. Zależności to błogosławieństwo a nie masakra. A to że w windzie każdy program który potrzebuje jakieś niestandardowej dll'ki ma go zazwyczaj ze sobą albo jest skompilowany statycznie tylko powoduje, że zajmuje więcej miejsca. Co do bibliotek których kiedyś się używało a teraz nie są potrzebne to porządny manadżer pakietów potrafi sobie z tym poradzić (np. w Gentoo: emerge --depclean). To Windowsowi brakuje porządnego managera pakietów! No ale nie sprzeczam się co jest lepsze.

Co do formata. Dużo lepszym i szybszym rozwiązaniem jest usunięcie i założenie partycji od nowa.

Pozdrawiam
batman
Nie będę się wdawał w dyskusję na temat windows vs linux, ponieważ nie jest to tematem tego wątku. Mam swoje zdanie na temat linuxa i windowsa i nie przekonasz mnie, że zwykły użytkownik linuxa będzie potrafił odinstalować dodatkowe biblioteki, który były wymagane do zainstalowania jakieś aplikacji. Sama instalacja zależności to pikuś w porównaniu z ich odinstalowaniem (podkreślam, dla zwykłego użytkownika). Koniec, kropka.
Turgon
batman, jakoś potrafię...

gdy coś złego dzieje się z systemem, to on ci o tym powie i dlaczego, a nie jak windows...
sztosz
Cytat(Turgon @ 29.11.2007, 17:17:25 ) *
gdy coś złego dzieje się z systemem, to on ci o tym powie i dlaczego, a nie jak windows...

Ale windows też Ci powie, wystarczy umieć słuchać ze zrozumieniem winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.