PawelC
19.12.2007, 17:56:11
Witam

Kupiłem jakiś czas temu laptopa Acer Aspire 3690 i na nim był orginalny Windows XP, w sklepie powiedzieli żebym po włączeniu komputera włożył płyte dvd aby nagrała się orginalna instalka windowsa xp. Problem polega na tym że gdzieś ją zagubiłem, czy jest możliwość aby w windowsie jakoś móc nagrać ponownie tą instalke czy niema na to szans? Po instalacji windowsa wyskakiwało mi cały czas okienko aby włożyć płyte do nagrania kopii jednak teraz już nie wyskakuje czy ten komunikat można jakoś przywrócić?
sztosz
19.12.2007, 17:59:58
Napisz do producenta laptopa, powinni przysłać Ci płytkę.
PawelC
19.12.2007, 18:27:54
Właśnie napisałem, tylko dziwni mnie to dlaczego nie dali mi orginalnej płyty Windows XP tylko kazali samemu nagrać.
envp
19.12.2007, 18:47:03
Bo nie dostaniesz znowu oryginalnego Windowsa

Taką płyte mamy możliwość wypalić raz

potem niestety wszystko przepada...
PawelC
19.12.2007, 18:59:14
Właśnie za każdym razem jak wgrałem windowsa to mi wyskakiwało cały czas o włożenie płyty aby nagrać tą kopie, kilka razy już go wgrywałem ale wkurzał mnie ten komunikat i go wyłączyłem, a pech chciał że teraz jak przepadła mi gdzieś płyta to już ten komunikat nie wyskakuje
tiraeth
19.12.2007, 19:52:21
To co można wyłączyć, zwykle można też włączyć

Sprawdź, może gdzie ta opcja siedzi - w rejestrze czy gdzieś...
PawelC
19.12.2007, 20:10:26
No tak masz rację muszę trochę w rejestrach pogrzebać

Edit: Lipa nie mogę nic znaleźć
Cudi
28.12.2007, 16:39:53
Acer zazwyczaj wrzuca obraz płytki instalacyjnej z systemem na ukrytą partycję, jeśli nie majstrowałeś zbytnio z tablicą partycji, to powinieneś mieć dwie opcje:
1. skorzystać z programu eRecovery (jeśli go nie masz to poszukaj na stronach Acera) i wypalić sobie płytkę
2. Podczas bootowania wystarczy wcisnąć ALT + F10 (o ile dobrze pamiętam, może się to też różnić między modelami, miałem doczynienia tylko z dwoma i na obu było to ALT + F10) i powinien odpalić się program do odzyskiwania systemu, który pozwala zainstalować Windowsa na nowo. Dzięki temu nie musisz się martwić o płytkę, a instalacja prosto z HDD trwa o wiele krócej. Problem polega na tym, że ALT + F10 lubi nie działać, drobne zmiany w tablicy partycji powodują błędy podczas instalacji.
webdice
28.12.2007, 18:52:43
Płytkę możesz sobie nagrać jaką chcesz, byle była to ta sama wersja (HOME lub PROFESSIONAL) i na dodatek (BOX lub OEM). Za pewne jest to Windows XP HOME OEM.
Ważne jest żebyś miał naklejkę z kluczem produktu bo to jest podstawa legalności systemu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.