Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Efekt blur warstwy
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
_Cartman
Witam!

Chodzi mi o uzyskanie efektu blur tak jak w Viście, z tym, że nie chcę ustalac już 'rozmytego' tła dla diva tylko chce, aby ten div byl swego rodzaju polprzezroczystym filtrem, ktory rozmazywałby wsyztsko to, co widać spod spodu. Czy da się takie coś wykonać, np. w JS? Do tej pory niczego takiego nie spotkałem (jako gotowca), ale może wy widzieliście kiedyś taki bajer smile.gif?

Z góry dzieki za pomoc i pozdrawiam.

// PS. bardzo przepraszam, teraz dopiero zauważyłem że mi się działy pomyliły... jednak problem nadal pozostaje. winksmiley.jpg
sztosz
Ciężko to zrobić musiał byś spróbować zrobić obrazek, np. przezroczysty PNG o "fakturze" szkła... Photoshop i do dzieła winksmiley.jpg Na 100% tak można bo widziałem na własne oczy smile.gif Co prawda w Viście robi to karta graficzna w locie ale obrazkiem tez można smile.gif
Seth
Nie ma czegos takiego jak przezroczysty obrazek o fakturze szkla winksmiley.jpg

Mozna to rozwiazac po przez filtr css filter:blur() ale dziala on chyba tylko pod IE - no i nie daje efektu zblurowania tla pod nim, ale bluruje konkretny element HTMLa.

Tak naprwde to tego typu efekty robi sie we Flashu. Kombinowanie z JSem raczej nie jest dobrym rozwiazaniem bo raz, ze bedzie to trudno osiagnac, a dwa moze skutecznie zamulic przegladarke.
_Cartman
a czy jest możliwość aby okienko flasha stanowiło np. obszar 200x200px i zeby dowolnie je przeciagajac rozmazywało to co widac spod spodu?
Seth
Na 99% nie.

Mozna uzywac przezroczystych flashy ale aby zadzialal efekt blur sam Flash musi miec "tresc" tego co ma zblurowac. Jako, ze flash jest osadzany "nad" strona, nie wie co sie znajduje pod nim, a wiec i nie ma mozliwosci zblurowania tej tresci (ogolnie blurowanie nie polega na nalozeniu jakiejs maski, ktora tworzy taki efekt, a nalozenie filtra rozmwyajacego to co sie znajduje w danym obszarze - np. takim jaki zaslania prostokat)
Natomiast mozna by uzyc Flasha, ktory wyswietli "w sobie" HTMLa, a z kolie na nim dalo by sie stworzyc efekt blurowania tresci.
( http://www.devarticles.com/c/a/Flash/Worki...-HTML-in-Flash/ )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.