Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak zablokowac alt
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
joytec
zy jest mozliwosc zablokowania alt w img przy uzyciu js
Grzyw
Nie bardzo rozumiem, jaki efekt chcesz uzyskać. Napisz dokładniej, pokombinujemy.
phpion
Również nie wiem co chcesz osiągnąć smile.gif może chodzi Ci o to aby po najechaniu mycha na obrazek nie wyświetlał się dymek z alt'em. Zablokować tego (chyba!) się nie da; możesz natomiast spod JS wybrać wszystkie znaczniki "img" i ustawić (zostanie nadpisany/dopisany) dla nich atrybut "alt" na pusty ciąg "".
joytec
sorki za enigmatycznosc. Dokladnie chodzi mi o zablokowanie dymku z altem. Dzieki za podpowiedzi.
mike
Przeczytaj Opis/etykieta obrazka a dowiesz się, że to nie alt powoduje wyświetlanie dymka. No poza badzIEwIE wyświetla dymki ze atrybutu alt. I nie da się tego zablokować, inaczej niż zerowanie zawartości atrybutu.
W normalnych przeglądarkach nie chcesz dymka to nie stosujesz atrybutu title.
joytec
ja wiem mam oglupiajacy brak nie wiedzy. Ale ja raczej uzywam tego atrybutu do przekazania tekstu jako argumentu do funkcji js wyswietlajacej ladniejszy opis. Dodatkwo jes zgodny ze standadardami. Wiec pytanie zwiazane z blokowanie. Poprostu jest latwiej przechowywac tam tekst do wyswietlania w js...
gekon
Cytat
ja wiem mam oglupiajacy brak nie wiedzy. Ale ja raczej uzywam tego atrybutu do przekazania tekstu jako argumentu do funkcji js wyswietlajacej ladniejszy opis. Dodatkwo jes zgodny ze standadardami. Wiec pytanie zwiazane z blokowanie. Poprostu jest latwiej przechowywac tam tekst do wyswietlania w js...

W wersjach Strict standardów HTML 4.01 i XHTML atrybut alt, dla elementu img, jest obowiązkowy.
joytec
Cytat(gekon @ 11.01.2008, 19:00:19 ) *
W wersjach Strict standardów HTML 4.01 i XHTML atrybut alt, dla elementu img, jest obowiązkowy.

ja wiem o tym i nie mam zamiaru sie tego pozbywac. chodzi mi o cos innego....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.