Witam
Ostatnimi mieliśmy (i w sumie znowu mam) problemy z serwerami które ciągle nie wyrabiały. Wyszło na to że bazy danych nie wyrabiają.
Mam serwer Homa Business Pro dla strony www.silkroadonline.com.pl.
Problem w tym że używamy PHP-Fusion + PHPBB by przemo...a to jak wiadomo dwa giganty...
No ale dość wstępu.... Po tym całym doświadczeniu postanowiłem napisać własnego CMS którego będę implementować w wszystkich swoich nowych stronach.
Ideą jest CMS w pełni zarządzany w panelu admina, jednak same połączenia z bazą od strony użytkownika mają być ukrócone do minimum.
Chciałbym was zapytać jako specjalistów od php mysql itp czy moje rozwiązania są trafne czy przypadkiem nie robie jakiegoś straszliwego błędu...
Kilka przykładów.
W fusionie menu tworzone dynamicznie na stronie z każdym jej odświeżeniem. Łączy się z bazą, sprawdza linki, potem w skrypcie tworzy cały panel linków. No niby OK, ale moim zdaniem to zbyteczne posunięcie.
Ja zrobiłem coś takiego że Panel nawigacji od strona admina jest także dynamicznie tworzony. Pozycje w menu można przesuwać klikając w strzałki. Można robić poziomy linków, ustawiać jak się mają otwierać jakiego stylu ma używać do kolorowania itp. Tylko potem zrobiłem opcje "Generuj plik nawigacji". Tym sposobem mamy stały plik menu. Nie tracimy zbędnych połączeń na menu, które i tak w 95% czas jest niezmienne.
Kolejna sprawa to artykuły. Nie są one przechowywane w bazie, bo niektóre z nich są naprawdę obszerne. Postanowiłem artykuły trzymać w plikach a w bazie mamy tylko tabele ze spisem artów i podstawowymi informacjami o nich, czyli tytuł, plik, autor, data itp.
Powiedzcie ci czy takie rozwiązania są dobre.
Z góry dziękuję.