Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Propel wydajność
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
lucassus
Witam,

Poszukję informacji na temat wydajności biblioteki Propel. Czy ktoś może porównać wydajność propela do czytego PDO lub Zend_DB lub wskazać miejsce gdzie takie porównanie mogę znaleźć?
Ostatnio zastanawiam się nad zadtąpieniem Zend_DB czymś odrobinę bardziej rozbudowanym i wybór padł na Propel-a. Mam tylko drobne obawy co do wydajności.

dzięki,
Łukasz
nrm
nie możesz porównywać zwykłej obsługi DB i ORM. To 2 różne rzeczy. Ze względu na mechanizm działania takie porównanie zawsze wypadnie na korzyść "zwykłego" dostępu do DB.
lucassus
Cytat(normanos @ 21.01.2008, 21:44:30 ) *
nie możesz porównywać zwykłej obsługi DB i ORM. To 2 różne rzeczy. Ze względu na mechanizm działania takie porównanie zawsze wypadnie na korzyść "zwykłego" dostępu do DB.

To jest oczywiste.
Chodzi mi tutaj o zorientowanie się jaki jest narzut w stosunku do zwykłej obsługi DB, a jeszcze bardziej zależy mi na porównaniu ze sobą kilku mechanizmów ORM w PHP.
Cysiaczek
Zatem porównujesz złe mechanizmy, bo PDO z Propelem ma niewiele wspólnego.
PDO to jedynie zestaw obiektów do obsługi zapytań SQL. Propel to ORM i DAO (nie każdy się zgodzi) w jednym.

Pozdrawiam.
nrm
Nie sądze aby dało się w jakikolwiek sposób to porównać. 2 różne światy. można posłużyć się takim dziwnym porównaniem: zwykła obsługa to 1:1 czyli zadajesz 1 SQLa i tyle masz wykonane (no proste bo to zwykłe pytania smile.gif ), a w ORM w zależności od sposobu działania i przede wszystkim pytania (wyciąganych danych, tabel) możesz mieć ich dziesiątki winksmiley.jpg Pamiętam jak dawno temu pisałem coś w cakePHP: po 30-40 sqli na stronę to była norma winksmiley.jpg Co nie oznacza, że ORM jest zły, jest po prostu INNY winksmiley.jpg inne zalety.
lucassus
Cytat(lucassus @ 21.01.2008, 22:26:43 ) *
To jest oczywiste.
Chodzi mi tutaj o zorientowanie się jaki jest narzut w stosunku do zwykłej obsługi DB, a jeszcze bardziej zależy mi na porównaniu ze sobą kilku mechanizmów ORM w PHP.

Czy ktoś na tym forum używał http://www.phpdoctrine.org/ ?
Czy warto go zintegrować z Zend Framework?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.