Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: function mkdir...file exist...a wcale go nie ma :(
Forum PHP.pl > Forum > PHP
JarekBednarskii
Witam,

Kolejny problem smile.gif Otóż gdy wykonuję skrypt który ma utworzyć nowe folder we wskazanym miejscu, pojawia m isię błąd:

mkdri() [function.mkdir] filse exists i wskazanie na linijke kodu:

mkdir ("$abpath/$newdir", 0755);

Cały problem polega na tym ,że folderu o tworzonej nazwie wcale jeszcze nie ma!! dopiero chce go utworzyc....jakiejkolwiek nazwy mu nie nadaje zawsze ten sam błąd...

Proszę o pomoc sad.gif

pozdrawiam
kszychu
A wyświetl echo "$abpath/$newdir" i co Ci pokaże? Bo jeśli przypadkiem $abpath jest pusta, to katalog będzie tworzony (i pewnie już tam jest utworzony) w /
JarekBednarskii
Cytat(kszychu @ 23.01.2008, 14:13:53 ) *
A wyświetl echo "$abpath/$newdir" i co Ci pokaże? Bo jeśli przypadkiem $abpath jest pusta, to katalog będzie tworzony (i pewnie już tam jest utworzony) w /

Jak wpiszę echo "$abpath/$newdir" to wyświetla mi dokładnie tą samą ścieżke jaką mam zdefiniowaną dla zmiennej abpath....w folderze głównym abpath nie ma żadnych innych folderów, są jedynie pojedyncze pliki .php i inne....a skrypt w dokladnie tej samej postaci działa poprawnie na drugim systemie sad.gif
kszychu
A może spróbuj podać ścieżkę bezwzględną albo chociaż ./$abpath
JarekBednarskii
Cytat(kszychu @ 23.01.2008, 15:11:57 ) *
A może spróbuj podać ścieżkę bezwzględną albo chociaż ./$abpath

Próbowałem i tak i tak...dalej to samo sad.gif

Fragment kodu w którym się wysypuje skrypt:

if ($_REQUEST['submitted2'])
{
umask (0);
mkdir ("$abpath/$newdir", 0755);
chmod ("$abpath/$newdir",0777);
$file = fopen("$abpath/$newdir/album.txt","w");
chmod ("$abpath/$newdir/album.txt",0777);
fwrite($file,"$album");
fclose($file);
}

natomiast zmienna abpath jest zdefiniowana jako:

$abpath = "D:/Program Files/Apache Group/Apache2/test/licencjat/login/galeria";
.

I to właśnie w katalogu galeria mają tworzyć się kolejne katalogi. Ale nie działa, a najgorsze, że na drugim systemie działa bez problemu!!! sad.gif w takiej samej postaci...ogłupieć mozna
HDN
czyli to wina systemu nie kodu. Może jakieś ustawinia serwera są inne.
JarekBednarskii
Własnie...tyle tylko ze od 2 dni śledze ustawienia i są w sumei te same ( bo w zasadzie są standardowe).... nie mam już pomysłów co dalej
kszychu
Misie kolorowe, jak się oznacza ścieżki pod jedynym słusznym systemem / czy \ ? Oczywiście, że \. Jednakże, by nie zostało to pomylone ze znakiem cytowania, należy użyć \\. Czyli: D:\\Program Files\\Apache Group\\Apache2\\
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.