Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podział stringu slowami z tablicy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
3miel
Witam,

mam problem bo mam zmianna w ktorej jest kilkanascie linii tekstu. I teraz musze znalezc w tej zmiennej slowa które mam zapisane w tablicy $slowa. Jeśli takowe sie tam znajduje to zmieniamy te wyszukane słowo na "***słowo".

Jak takie coś zrobić?

Albo inaczej... bo musze podzielic ww. zmienna na czesci i separatorami maja byc slowa które sa w tablicy $slowa. Bo chciałem najpierw te slowa poprzedzic akims znakiem i pozniej explode, ale nie wiem czy nie lepiej od razu. Tylko nie wiem czy się tak da od razu...
Virti
  1. <?php
  2. $tekst = str_replace($tablica_slow, '***', $tekst);
  3. ?>

Cytat
Albo inaczej... bo musze podzielic ww. zmienna na czesci i separatorami maja byc slowa które sa w tablicy $slowa. Bo chciałem najpierw te slowa poprzedzic akims znakiem i pozniej explode, ale nie wiem czy nie lepiej od razu. Tylko nie wiem czy się tak da od razu...

Seperatorem miało by być każde ze słów z tablicy? Czy jakieś losowe?
3miel
Każde słowo. Musze podzielic zmienna na czesci, i w kazdej czesci bedzie seperatorem inne slowo.

Cytat
$tekst = str_replace($tablica_slow, '***', $tekst);

nie dziala tak jak powinno... usuwa slowo ktore jest seperatorem a nie o to mi chodzi, chcialem zeby przed slowem wstawialo ***.. zrobilem to w petli i dla kazdej dyscypliny przeszukuje cala zmienn i dodaje ale to chyba niejest dobre pod wzgledem optymalizacji...
Virti
w takim razie jesteś chyba skazany na wyrażenia regularny, a tu już niestety nie będę potrafił pomóc.

Co do rozwiązania tego problemu... zainteresuj się funkcją preg_split" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, ale nie jestem pewien, czy o to Ci chodzi.

Pozdrawiam.
3miel
wsumie poradzilem sobie inaczej;) i narazie smiga:) ale zieki wielkie za pomoc duzo sie nauczylem!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.