tabel_mysql_account_types +----+------+ | ID | NAME | Tabela typów kont będzie zawierała te główne pola. +----+------+ | 1 | user | ( będą też inne takie jak np 'DESCRIPTION' ale te 2 są kluczowe ) | 2 |guest | | 3 | vip | +----+------+
tabel_mysql_access_types +----+------+-----------+ | ID | NAME | CONDITION | Tabela grup dostępowych +----+------+-----------+ | 1 | ALL | >=0 | te warunki będą mogły BYć kilku członowe np: | 2 | users| ==1 | '>=12; <=23; ==3' | 3 |admins| >=5 | odpowiendni parser PHP rozbije TO na warunek dla zalogowanego usera. +----+------+-----------+
Jeśli mój pomysł jest niejasny to jeszcze kilka słów wyjaśnienia:
-- użytkownik loguje sie i w sesji trzymane jest jego ID z tabeli 1
-- każdy element strony ma swój numer trubu dostępowego z tabeli 2 (np. Artykuł: 'fiołki i motylki' ma numer 3.
-- Jeśli zalogowany użytkownik próbuje się dostać do artykułu 'fiołki i motylki' system ładuje z bazy 3 rzad i sprawdza czy user moze przeczytac ten artykuł.
Wiem, że było to juz opisywane ale zależy mi na możliwie najrostszym rozwiązaniu a ten wydaje się takim być. Proszę o wskazanie ewentualnych wad tego mechanizmu.