Jimmy83
3.02.2008, 14:09:58
Witam,
Mam nadzieje ze nie powtarzam tematu, szukałem ale nie mogłem znalezdz. Czy zapisanie hasla w bazie danych przy pomocy md5() i dodanie soli wystarczy zeby zabezpieczyc sie przed atakiem hackera? Czy dodanie soli do hasla i zapisanie tego w bazie wystarczy. Przeciez uzytkownik bedzie nadal podawal tylko swoje haslo bez soli, ktora bedzie zapisana na stronie w skrypcie. Teraz takie pytanie. Czy da sie to zlamac tablicami teczowymi. Widzialem kilka postow na ten temat ale zaden nie daje wyraznej odpowiedzi na to pytanie. Przeciez bedzie sprawdzane haslo a nie sol ktora bedzie dodawana w 2 miejscach przez skrypt, przy zapisywaniu i odczycie hasla z bazy. Jak sie zaezpieczyc przed tym? I teraz mam jeszcze jedno pytanko. Jaka dlugosc bedzie mial ciag po przeksztalceniu przez md5() czy tylko 32 i czy to tez dziala tak samo dla hasel ktore sa dluzsze. Oczywiscie to idiotyzm tworzyc haslo na wiecej niz 30 znakow.
Z gory dziekuje.
sticker
3.02.2008, 14:16:45
daje to dodatkowe bezpieczenstwo z uwagi na fakt że dodatkowo modyfikujesz hasło dzięki salt który jest znany tylko osobą mającym fizyczny dostęp do kodu aplikacji. Wyobraź sobie sytuacje w której ktoś stosuje tablice tęczowe a nie znając salta jeszcze generuje pochodne tablic tęczowych dla dowolnej ilości kombinacji saltu. Trudnośc tego problemu zyskuje bardzo duzo na sile.
Jimmy83
3.02.2008, 14:23:23
Ok, czy wstawienie 3 mozliwych prob logowania co 10 miinut utrudni sprawe? Czy to nie ma znaczenia? I jaka dlugosc rekord potrzebny jest w bazie danych. md5 generuje 32 znaki tak + to co moja salt? I teraz pytanko na temat bardziej przebieglych hackerow. Czytalem gdzies przy okazji przegladania komentarzy do napisow do filmow ze istnieje oprogramowanie ktore potrafi sciagnac cale strony wraz z plikami. Czy to sie tyczy takze plikow php czy tylko to co widzi przegladarka, bez skryptow php? Sory za noobistyczne pytania ale z bezpieczenstwem to tak cienko u mnie. Spalo sie na wykladach
sticker
3.02.2008, 14:36:02
salt jest konkatenowany z hasłem i następnie hashowany przez algorytm md5 wynik funkcji skrótu nie zależy od długości wprowadzonego łańcucha
Obecnie md5 łatwo można odkodować więc nie wiem czy w ogóle korzystanie z tej metody będzie bezpieczne. Istnieją już nawet
serwisy oferujące darmowe odkodowywanie.
nospor
3.02.2008, 20:31:12
Cytat
Mam nadzieje ze nie powtarzam tematu, szukałem ale nie mogłem znalezdz
http://forum.php.pl/index.php?act=ST&f=1&t=44156zamykam
Cytat
Obecnie md5 łatwo można odkodować
Jasne, jak ktos uzywa hasla: "ala", to łatwo odkodowac zwyklym bruteforce. Jak admin nie uzyje soli, to tez latwo znaleźć haslo w tęczowej tablicy. Wszystko zalezy jak uzywasz i jak uzywa uzytkownik