Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: DIV -> IE -> Czyli nic nowego - prośba o pomoc
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
MEAT
http://web4brand.eu/temp/ to strona którą obecnie testuję. Zaczynam zabawę z DIV'ami i mam pewien problem z wyświetlaniem mojej strony w IE. Z racji tego że sam nie mam IE to testuję wszystko przez browsershota. Oto wyniki zrzutów ekranu:

Firefox 3.0

Opera 9.5(na Ubuntu)

Safari 3.0

IE 7.0

Czy ktoś może mi pomóć w rozwiązaniu tego problemu, by wszędzię w tych 4 przeglądarkach było niemalże identycznie? Strona bezbłędnie przechodzi walidację HTML i CSS...
grzesiek_g
  1. div#container {
  2. margin:0 auto; /* to usuń */
  3. width:100%;
  4. background-image:#fff url(images/top_bg.gif) repeat-x top;
  5. }
  6. div#content {
  7. background-image: url(images/top_bg.gif);/* to usuń */
  8. background-repeat: repeat-x;/* to usuń */
  9. background-position: top;/* to usuń */
  10. text-align: center;/* to usuń */
  11. width:847px;
  12. margin:0 auto;
  13. }
  14. div#header {
  15. margin-left: auto;/* to usuń */
  16. margin-right: auto;/* to usuń */
  17. width: 874px;/* to usuń */
  18. width:100%;
  19. height: 274px;
  20. }
  21. div#wih {
  22. position: relative;
  23. background-image: url(images/world_in_hand.png);
  24. background-repeat: no-repeat;
  25. background-position: center center;
  26. margin-left: 274px;/* to usuń */
  27. width: 600px;/*tutaj masz 2 wyjścia, albo tutaj szerokość zmniejszyć o 4px albo w logo zmniejszyć, tak aby obie dały w sumie 874px*/
  28. float:right;
  29. }

Tutaj masz zmiany, to co z komentarzem to usuń u siebie, bez komentarza dodaj, pozostałe pozostaw bez zmian. Nie testowałem. Zastosuj się do tego i na 90% będzie poprawnie we wszystkich przeglądarkach. Na twoim miejscu pod logo podlinkowałbym stronę główną, to nic że może to byc obok w menu, już tak się ludzie przyzwyczaili, że logo prowadzi na główną.
MEAT
Dziękuję... miałeś małe błędy w kodzie ale koncepcja idealna! Dzięki Wielkie... W sumie jakbyś mógł na chłopski rozum w czym tkwił problem na pewno przybliży mi to pojęcie o DIV i CSS
grzesiek_g
Ogólnie to chciałeś ustawić to obok siebie, ale źle policzyłeś wymiary elementów, wymiary wewnętrznych elementów powinny być równe/mniejsze od wymiaru zewnętrznego elementu. Aby trochę to zagmatwać na wymiar składa się width, padding, margin. Poczytaj o box model.

Poza tym chciałeś za pomocą margin:0 auto; centrować element który miał szerokość równą 100%, tak się nie da. Do tego szerokość musi być mniejsza od rozmiarów okna, nie możesz wycentrować czegoś co jest i tak rozciągnięte na całej długości.

Jak masz kontener który ma powiedzmy 300px i wewnątrz niego też coś co ma 300px to pisz nie width:300px tylko: width:100%. Ułatwi to późniejszą edycję, zmienisz wartość w jedny miejscu.

Co do błędów to nie wiem jakie były, ale pisane to było z palca, więc mogłem się pomylić (możliwe, że w wymiarach).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.