Witam. Mam dość specyficzny problem. Postaram się to wytłumaczyć na przykładzie.
Powiedzmy, że jest sobie jakaś strona i na ich serwerze jest plik. Link do niego wygląda tak: www.example.com/plik. Jest to plik mp3 jednak jak widać, bez rozszerzenia. Chcę ludziom dać możliwość ściągnięcia tego pliku. Oczywiście w takiej sytuacji robi się po prostu link <a ...> i po problemie. Niestety moi odbiorcy to laicy i nie wiedzą co to rozszerzenie, nie potrafią sobie poradzić z jego dodaniem. Chciałbym w taki sposób udostępnić ten plik abym sam mógł decydować o jego nazwie (i oczywiście rozszerzeniu).
Niestety odpada takie coś w PHP (przykład prosto z manuala dotyczący pliku pdf):
<?php
header('Content-type: application/pdf');
header('Content-Disposition: attachment; filename="downloaded.pdf"');
readfile('original.pdf');
?>
Nie zastosuję tego ponieważ mój serwer nie może robić za pośrednika. Tych plików do ściągnięcia będzie dużo i będą one niekiedy sporych rozmiarów. Nie mogę stosować rozwiązań, które najpierw pobierają plik a potem go udostępniają ponieważ bym nie wyrobił na rachunki za transfer :/
Stąd przychodzą mi do głowy jakieś rozwiązania client side. Obawiam się, że nie da się tego załatwić w JS. Ale może flash? Ja to widzę tak, że pojawia sie malutki flash z jednym przyciskiem "Pobierz plik". Klikamy na niego, otwiera się okienko do wyboru miejsca gdzie mamy zapisać plik a nazwa pliku będzie już z dodanym rozszerzeniem. Ściąganie jednak będzie z serwera pierwotnego.
Da się coś takiego osiągnąć we flashu? A może ktoś ma pomysł na jakieś inne rozwiązanie? Może jest jakiś banalny sposób?