Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tekst zachety
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Freaks
Witam wszystkich serdecznie...
mam mala prosbe, pytanko czy moglby mi ktos podpowiedziec jak wrzucic tekst zachety do basha?
bo nie chce nic namieszac....

musze zmodyfikowac plik bash profile

a tekst zachety musi wygladac tak ......
<nazwa-powłoki>://<użytkownik>@<host>/<aktualny-katalog><powrót-karetki>$

wyczytalem w internecie ze powinno wygladac to tak(chyba) smile.gif..... export SP1 = "\s://\u@\h/\w\r$"

ale nie wiem w ktorym miejscu mam to umiescic.... w linijce pod kursorem?

dziekuje z gory za odpowiedz....pozdroowionka
Cysiaczek
Oj, kolego ;/

Przenoszę na Komputery i oprogramowanie
Freaks
sorry moj blad ! ;]
Jabol
Wpisujesz to gdziekolwiek w pliku ~/.bash_profile. Może być też na końcu. Jak już wpiszesz to się wyloguj i zaloguj ponownie.
Aha. Nazwa basza to troszkę mało sensowne. Plik ~/.bash_profile czyta i tak tylko bash.
Freaks
dzieki wielkie ;] tylko mam jeszcze male pytanko odnosnie powrotu karetki? bo jestem z tego zolto zielony i nie wiem czy dobrze to dziala.... bo jesli mam nazwauzytkownika://cos tam cos tam..... to kurson ustawia mi sie na "n" i jezeli cos wpisuje zmienia mi "tekst zachety" na to co wpisze...questionmark.gif
Jabol
to może usuń \r ze znaku zachęty.
Freaks
no wlasnie o to chodzi ze <nazwa-powłoki>://<użytkownik>@<host>/<aktualny-katalog><powrót-karetki>$ ze ten \r musi byc tylko nie wiem czy on poprostu poprawnie tam dziala ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.