Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL Administrator 1.2.12
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Witam
Mam sobie zainstalowanego MySQL administratora. Świetne narzędzie. Bardzo szybko i sprawnie robi się backupu, restory i tym podobne zadania.
Jest jednak jeden problem. Jak zmusić MySQL Administratora żeby poprawnie zapisywał zrzuty bazy z odpowiednim kodowaniem?
Nie ma do wyboru kodowania przy robieniu backupa...

Ma ktoś może pomysł jak rozwiązać ten problem?

Pozdrawiam
kwiateusz
on robi backup w utf i nie da sie tego zmienic o ile pamietam
no więc bardzo głupio ze strony programistów MySQLa....kodować w necie jest multum..czemu on tylko to wspiera?

Może inaczej...znacie inne programy tego typu , które robią te backupy sprawniej? tzn obsługują wybory kodowania itp...
envp
phpMyAdmin

btw. fakt faktem, że możliwość robienia dumpa w innym kodowaniu by się przydała, ale z drugiej strony bardzo dobrze, że wszyscy ograniczają się powoli do utf-8.
phpmyadmin to chyba każdy zna biggrin.gif Jest on jednak słabo wydajny na wielkich bazach. Gdzie jedne tabele trzeba dzielić na kilka zrzutów. Dla mnie jest to problematyczne i czasochłonne.

Mam konto na Homie i mam możliwość zdalnego dostępu do bazy.
Czy ktoś z was zna może dobry program który robi zrzuty baz? Najlepiej jakiś Freeware biggrin.gif
pyro
Cytat(Avatarus @ 25.03.2008, 10:03:10 ) *
phpmyadmin to chyba każdy zna biggrin.gif Jest on jednak słabo wydajny na wielkich bazach. Gdzie jedne tabele trzeba dzielić na kilka zrzutów. Dla mnie jest to problematyczne i czasochłonne.

Czy ktoś z was zna może dobry program który robi zrzuty baz? Najlepiej jakiś Freeware biggrin.gif

nie wiem jak rozumiec zdalny dostep do bazy - ze masz tylko mozliwosc zdalnego do niej logowania sie? jesli masz RZECZYWISTY dostep do bazy to:

wystarczy zablokowac tabele (aby nie doprowadzic do crasha)
LOCK TABLES;
a potem skopiowac fizyczne pliki baz danych, max. wydajność tongue.gif
a potem odblokowac tabele:
UNLOCK TABLES;
dr_bonzo
pyro: czego tu nie rozumiem
home.pl, brak zdalnego dostepu == dostep przez skrypty php uruchamiane na tym samym serwerze (np. pMA)
dostep zdalny - mozesz sie polaczyc z baza np. z domowego kompa

a plikow bazy nie skopiuje: 1. zaden admin nei da mu takiego dostepu, 2. a co jak nie trzyma bazy w tabelach MyISAM?

Avatarus: masz narzedzie mysqldump (dostepne w konsoli/cmd)
pyro
Cytat(dr_bonzo @ 29.03.2008, 16:45:26 ) *
pyro: czego tu nie rozumiem
home.pl, brak zdalnego dostepu == dostep przez skrypty php uruchamiane na tym samym serwerze (np. pMA)
dostep zdalny - mozesz sie polaczyc z baza np. z domowego kompa

mowilem tak bo nie wiedzialem jakiego typu dostep zdalny (do serwera czy tylko do bazy), nie korzystalem z uslug home.pl wiec mowilem tylko co mozna zrobic jak ma sie zdalny dostep do serwera (shell)
dr_bonzo
pyro:
Cytat
winksmiley.jpg
a posiadanie shella nie gwarantuje ci dostepu do plikow bazy smile.gif (no chyba ze admin to lama)
pyro
Cytat(dr_bonzo @ 29.03.2008, 17:14:01 ) *
pyro:
winksmiley.jpg
a posiadanie shella nie gwarantuje ci dostepu do plikow bazy smile.gif (no chyba ze admin to lama)

osobiscie mam takie dostepy i admini nie sa w zaden sposob zagrozeni i czy dlatego są lamami?

// to zmierza do off-topa
dr_bonzo
// oftop smile.gif

hmmm, no chyba ze kazdy user ma swoj katalog z bazami smile.gif
na Home jest możliwy zdalny dostęp do bazy, tzn nie jest on ograniczony do lokalnych plików PHP...
Mogę więc używać każdej aplikacji która ma możliwość łączenia się z bazami.

Cytat
Avatarus: masz narzedzie mysqldump (dostepne w konsoli/cmd)

tak mam, ale to narzędzie jest strasznie wolne....
pyro
Cytat(Avatarus @ 29.03.2008, 21:32:21 ) *
na Home jest możliwy zdalny dostęp do bazy, tzn nie jest on ograniczony do lokalnych plików PHP...
Mogę więc używać każdej aplikacji która ma możliwość łączenia się z bazami.

tak mam, ale to narzędzie jest strasznie wolne....

to zrob jak powiedzialem wyzej smile.gif, potem możesz z maxymalna przepustowoscia sobie pobrac za pomoca ftp czy czym tam wolisz
nevt
tak na prawdę, to nie bardzo rozumiem w czym jest twój problem ... mSA robi ładne backupy i równie ładne restory... nie rozumiem gdzie masz problem z kodowaniem... ja ZAWSZE jak zrobię backup w mSA i potem restore - to wszystkie dane przenoszą się prawidłowo ... bez względu na stronę kodową bazy danych ...
chyba, że pliki wygenerowane przez backup w mSA chcesz później wykorzystać w innej aplikacji, ale to już chyba jest inna bajka... questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.